BB Sös förlossningsavdelning

Södersjukhusets förlossningsavdelning

Vi tar stor hänsyn till hur just du vill ha det under din förlossning och till vilket stöd du och din partner behöver. Vi har som mål att ditt barns födelse ska bli en fantastisk upplevelse.

Att föda och få barn är för de flesta en av de allra största händelserna i livet. Hos oss kan alla kvinnor föda sina barn, både de som haft en okomplicerad graviditet och de, där det tillstött komplikationer hos mor eller barn. Vi strävar efter att alla kvinnor ska få det stöd de behöver för att få en bra förlossningsupplevelse och en medicinskt säker förlossning. Vi har stor erfarenhet och kunskap om vad det innebär att föda och att födas, mer än 7 000 barn kommer till världen på vår förlossningsklinik varje år!

Trygghet för dig

Under förlossningen finns en barnmorska och en undersköterska vid din sida, och förlossningsläkare och barnläkare finns tillgängliga på avdelningen dygnet runt. Tillsammans bildar vi ett team där även barnmorskestudenter finns delaktiga under stora delar av året.

Precis intill förlossningsavdelningen finns också vår neonatalavdelning. Där vårdas de nyfödda barn som behöver särskilt omhändertagande.

För att ge dig och ditt barn en säker vård har vi regelbunden träning med alla medarbetare i handläggning av olika akuta situationer. Vi utbildar också blivande barnmorskor och läkare.

Kvinnor med stark förlossningsrädsla kan få extra stöd på Samtalsmottagningen , där barnmorskor och läkare med speciell utbildning finns.

Ring när det är dags

Det är viktigt för oss att veta om du är på väg hit så att vi kan ta emot dig på bästa sätt. Därför bör du ringa förlossningsavdelningen för att rådgöra med en barnmorska om du tror att din förlossning har startat. En barnmorska finns tillgänglig på telefon dygnet runt. Förlossningsavdelningens telefonnummer: 08-616 26 80.

Tecken på att förlossningen har startat:

  • Regelbundna värkar
  • Vattenavgång
  • Blödning

Läs mer under Dags att föda.

Även om vår strävan är att alla som vi ska få plats hos oss när värkarna sätter in, händer det att avdelningen är fullbelagd. För att du ska kunna få bästa möjliga omhändertagande hjälper vi då till med att ordna plats på någon av Stockholms andra förlossningsavdelningar.

Efter förlossningen

Vårt mål är att du ska få en individuellt anpassad vård efter behov.  Med anledning av att det är ont om förlossningsplatser i Stockholm under sommaren kommer vi erbjuda hemgång direkt från förlossningsavdelningen inom 6-12 timmar efter barnets födelse. För att få göra detta ska du ska vara frisk och ha haft en normal förlossning. Ditt barn ska också må bra och ska ha undersökts av en barnläkare innan ni går hem. Dagen efter ringer vi dig för uppföljning och bokar en tid för återbesök på vår BB-mottagning.

Om något händer innan det är dags

Ibland kan man också behöva komma till förlossningsavdelningen innan det är dags att föda, till exempel om man blöder rikligt eller inte har känt fosterrörelser som vanligt. I dessa fall vänder du dig till oss om din graviditet har gått över vecka 22+0 dagar. Innan dess kontaktar du den akuta gynekologmottagningen.


Senast uppdaterad: 2017-07-03