Akutmottagning för våldtagna (AV-SÖS)

Till oss är du välkommen upp till en månad efter ett sexuellt övergrepp. Vi finns här för att hjälpa dig oavsett omständigheter kring hur du utsatts; om det var av någon du känner, nyligen lärt känna eller en främling. Du behöver inte tänka att där måste ha förekommit våld, det räcker det varit mot din vilja, under hot eller att du inte varit i tillstånd att ge ditt samtycke. Alla är självklart välkomna oavsett könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning.

VI VILL ATT DU, ELLER DEN SOM HJÄLPER DIG HIT, RINGER OSS INNAN DU KOMMER FÖR ATT BÄSTA PLANERING FÖR DIG SKA KUNNA GES, 08-616 46 70

Vårt syfte

Vi vill erbjuda bästa bemötande, vård och uppföljning - medicinskt, rättsmedicinskt och psykologiskt. Vi erbjuder hög tillgänglighet och har öppet dygnet runt.

Om mer än en vecka passerat sedan händelsen, vill vi att du kommer en vardag, dagtid. När du ringer kan du erbjudas en planerad tid.

Hur blir jag mottagen?

När du kommer till vår mottagning berättar en sköterska för dig hur vi arbetar. Vid det första besöket erbjuds du undersökning och provtagning för att trygga din hälsa till exempel vad gäller överförbara sjukdomar. Undersökningen är också rättsmedicinsk och kan säkra bevis ifall du önskar göra en polisanmälan. Du behöver inte göra en polisanmälan för att få vård och uppföljning hos oss. Din hälsa följs upp med bokade besök hos sköterskor och läkare.

Allt är frivilligt och du kan när som helst säga till om något inte känns bra och om du vill avbryta undersökningen.  

Vi har god kunskap om reaktioner man kan ha under och efter våldtäkt och genom samtal med psykoterapeuter, psykologer, kuratorer erbjuds du möjlighet att bearbeta och hantera dessa. Många gånger har man inte reagerat som man förväntat sig och kan behöva stöd att förstå sig själv eller hur man ska hantera situationer med omgivningen.

Broschyr och Vanliga reaktioner

Ladda gärna ner vår broschyr för mer information samt skriften Vanliga reaktioner. Båda finns också översatta till flera olika språk - engelska, spanska, franska, ryska, arabiska, persiska, turkiska, somaliska, tigrinja.

Alla besök hos oss är kostnadsfria och vår enhet har dolda journaler vilket innebär att andra vårdgivare inte kan se dem.

English
Español
Français
Pусский
العربية
فارسی
Türkçe
Soomaali
ትግርኛ

Akutmottagningen för våldtagna tillhör verksamhetsområde Kvinnosjukvård/Förlossning

Senast uppdaterad: 2017-11-08