Akutmottagning för våldtagna

Till oss är du välkommen upp till en månad efter övergreppet. Här får du hjälp oavsett vem som har utsatt dig. Det kan vara en man eller kvinna, någon som står dig nära eller en som du aldrig träffat förut.

Från och med måndagen den 31 oktober 2016 ligger vår mottagning vid hiss C, plan 3.

Syftet med akutmottagningen

Syftet med akutmottagningen är att ge bästa bemötande, vård och uppföljning. Du erbjuds hjälp att bearbeta våldtäkten genom stödsamtal med kurator eller psykolog. På mottagningen utförs också rättsmedicinska utredningar för att säkra bevis till stöd för efterföljande rättsprocess.

Hur blir jag mottagen?

När du kommer till mottagningen får du träffa en barnmorska eller en sjuksköterska. Hon berättar för dig hur vi arbetar hos oss, och kommer att vara med dig under hela besöket. Ni kommer tillsammans fram till om du ska undersökas av läkare och lämna prover. Läkarundersökningen är helt frivillig och du kan när som helst säga till om det är något som inte känns okej och du vill avbryta undersökningen.

Kompetens

Akutmottagning för våldtagna är bemannad dygnet runt med personal som är särskilt utbildad för att ta emot alla som utsatts för sexuellt övergrepp. På mottagningen arbetar barnmorskor/sjuksköterskor, läkare, undersköterskor, kuratorer, psykologer och läkarsekreterare.

Broschyr

Ladda gärna ner Akutmottagningen för våldtagnas broschyr för mer information.

Broschyren finns också översatt till flera olika språk - engelska, spanska, franska, ryska, finska, arabiska, persiska och turkiska (se nedan). Vi tar emot alla våldtagna, oavsett kön eller könsidentitet, från och med den 15 oktober 2015. I broschyrerna står det att vi tar emot kvinnor, men vi tar emot alla och vi väntar på nya versioner av broschyrerna.

English
Español
Français
Pусский
Suomen
العربية
فارسی
Türkçe

Informationsblad

I högerspalten finns också informationsblad om vanliga reaktioner efter en våldtäkt eller ett våldtäktsförsök på flera språk: svenska, engelska, spanska, franska, ryska, arabiska, somaliska och tigrinska.

Akutmottagningen för våldtagna tillhör verksamhetsområde Kvinnosjukvård/Förlossning

Senast uppdaterad: 2017-04-05