Gynekologisk hbt-mottagning

Den gynekologiska mottagningen för homo- och bisexuella kvinnor samt för transpersoner är en del av Södersjukhusets sex- och samlevnadsenhet SesamSÖS. På mottagningen arbetar personal som alla har hbt-kompetens.

Hit kan du till exempel söka för:

• Hormonrubbningar
  • Blödningsrubbningar
  • Klimakteriesymtom
  • Urininkontinens
  • Fertilitetsutredning inför assisterad befruktning.
  • Du är också välkommen om du bara vill göra en gynekologisk undersökning

Mottagningen fungerar som en vanlig gynekologmottagning och hjälper till med bland annat gynekologisk undersökning och behandling. Efter 2005 års lag om assisterad befruktning utgörs en stor del av besöken av kvinnor som vill bli gravida.

Mottagningens bakgrund

När mottagningen startade visade en undersökning att homo- och bisexuella kvinnor i högre grad än heterosexuella kvinnor aldrig tidigare genomgått gynekologisk undersökning och cellprovtagning. I och med en särskild mottagning är det många som gör sitt första besök hos gynekolog. Att inte förutsättas vara heterosexuell och att slippa förklara sig uppskattas av många som kommer till mottagningen.

På mottagningen arbetar gynekologer, barnmorskor, kuratorer, sjuksköterskor och undersköterskor som alla har hbt-kompetens.

Den Gynekologiska hbt-mottagningen är belägen på Hud- och venereologiska mottagningen på Södersjukhuset och har ett nära samarbete med Hudklinikens övriga verksamheter.

Senast uppdaterad: 2014-09-01