App mot graviditet anmäld till Läkemedelsverket

2018-01-11

Södersjukhuset har anmält 37 fall av oönskade graviditeter till Läkemedelsverket efter att kvinnorna har använt appen Natural Cycles som preventivmedelsmetod.

Många kvinnor använder idag hormonfria preventivmedel. Med appen Natural Cycles mäter man temperaturen varje morgon, och baserat på resultaten räknar appen ut när det är säkert att ha sex.

Varför har Sös anmält appen till Läkemedelsverket?

– Vi vill att de samlar uppgifter om biverkningar, så som oönskade graviditeter, och ser över hur appen fungerar, säger Lena Marions, överläkare vid kvinnokliniken.

– Barnmorskorna på vår abortmottagning tyckte att det var många kvinnor som var oönskat gravida och som uppgav att de använt den här appen. Men det räcker inte med magkänsla. Så under en fyramånadersperiod noterade de hur många kvinnor det var och rapporterade antalet. Vi rapporterar alltid till Läkemedelsverket om vi uppfattar att en medicinsk produkt eller ett läkemedel inte fungerar som det är tänkt att göra.

Vad tycker du om appen?

Den kräver att användaren följer instruktionerna väldigt noga och skyddar sig med kondom de dagar kvinnan är fertil. Jag tycker att man ska vara medveten om det när man använder den. Appen lämpar sig bättre för de kvinnor som kan tänka sig bli gravida, eller äldre kvinnor som är mindre fertila.

Du är ju gynekolog och träffar många kvinnor som ber om preventivmedel.
Vad rekommenderar du?

Det finns flera bra preventivmedel som ger gott skydd, till exempel spiraler och p-stavar. Men det finns inget preventivmedel som hundraprocentigt skyddar mot graviditet. Det är alltid kvinnan som ska välja det som passar hennes kropp och livsstil, säger Lena Marions.

Senast uppdaterad: 2018-01-11