Nu öppnar Södersjukhusets kök för patientmåltider

2018-01-30

I mitten av februari kommer patienter som är inlagda på vårdavdelning själv kunna välja från en meny vad och när hen vill äta. Det nya måltidskonceptet förverkligas i samband med att Södersjukhuset öppnar ett nytt tillagningskök för patientmat.

- För att bli frisk behöver du äta näringsrik mat och om du själv kan välja när och vad du vill äta så ökar chansen att du faktiskt äter upp din mat. Det är helt i linje med vårt arbete med att göra patienten mer delaktig i vården, säger Lena Lundin, servicedirektör på Södersjukhuset.

Den nya menyn kommer att bestå av 12–14 huvudrätter, två soppor, tre olika råkostsallader och sex desserter. All mat tillagas från grunden i köket på Södersjukhuset. Köket kommer att laga ca 1000 portioner per dag.

- Vi kommer att servera goda och näringsrika måltider av hög kvalitet, till och med köttbullarna är stekta av kockarna, säger Lena Lundin.

Minskad miljöpåverkan

Det nya patientköket, och det nya måltidskonceptet, ger en minskad miljöpåverkan, genom ett minskat matsvinn, färre transporter, en mer miljöanpassad meny samt ett mer energieffektivt kök.

Den 13 februari kommer de första patienterna serveras mat från köket. Till sommaren kommer samtliga vårdavdelningar på Sös ha infört det nya måltidskonceptet.

Senast uppdaterad: 2018-01-30