Hoppa till huvudinnehållet
Startsida / Avdelningar & mottagningar / Akutvårdsavdelning (AVA) 55
Besöksregler på Södersjukhuset

För att minska risken för smittspridning av covid-19 gäller särskilda regler för besök på Södersjukhuset. Läs mer.

Akutvårdsavdelning (AVA) 55

Här vårdas patienter för akuta tillstånd. Hit kommer patienter som har kommit in via akutmottagningen.

Telefon: 08-123 612 55

Fax: 08-123 637 90

Kontakta oss via 1177 Vårdguiden
 • Hitta hit

  Karta över sjukhusområdet Huvudentré
  Entré: Huvudentré
  Hiss: B
  Våning: 5
  Gå via huvudentrén till hiss B.
 • Om avdelningen

  Avdelningen har 28 vårdplatser. Här vårdas patienter med akuta tillstånd och en förväntad kort vårdtid. När det behövs fortsatt utredning kan patienten flyttas till andra vårdavdelningar. I annat fall kan patienten skrivas ut direkt till hemmet. 

  Vi arbetar i team, vilket betyder att läkare, sjuksköterska och undersköterska arbetar tillsammans med patienten i centrum. Vid behov kontaktar vi fysioterapeut, arbetsterapeut, dietist eller logoped.

  På avdelningen förekommer olika kategorier av studenter. Det innebär att du kan komma att träffa blivande sjuksköterskor, läkare eller undersköterskor under utbildning.

 • Patient hos oss

  När du ska skrivas in går det bra att ha med närstående.

  Södersjukhuset ansvarar inte för dina tillhörigheter, så be gärna en närstående att ta med dina värdesaker hem och behåll endast det du behöver under sjukhusvistelsen. 

  Avdelningen tar emot akut sjuka patienter under hela dygnet, därför kan det hända att du får byta rum eller flyttas till en annan avdelning

  Det är viktigt att du har svar på alla dina frågor för att du ska känna dig trygg när du skrivs ut. Innan du går hem från avdelningen kommer du därför att träffa läkare för ett utskrivningssamtal där du får skriftlig och muntlig information.

 • Besöka avdelningen

  Besökstid
  Alla dagar mellan kl. 13.00-19.00
  Övrig tid efter överenskommelse

  Vi ber närstående att respektera de besökstider som finns på avdelningen. Under förmiddagen sker en stor del av undersökningarna och ronder. Det är oftast lite lugnare på eftermiddagarna och personalen kan lättare svara på eventuella frågor. Av säkerhets- och arbetsmiljöskäl ber vi er att vara max två personer inne hos patienten. Vi har blomförbud på avdelningen av hänsyn till allergiker. Tänk även på att inte bära starkt doftande parfym.

  Har du frågor om en anhörig?
  På AVA har vi en koordinator som svarar på alla inkommande samtal mellan kl 7 – 15 på vardagar. Övrig tid blir du kopplad till ansvarig sjuksköterska. Om sjuksköterskan är upptagen tar vi gärna ett meddelande så han eller hon kan ringa upp vid ett senare tillfälle. Ring gärna efter kl. 12.00 eftersom avdelningsarbetet är som intensivast på förmiddagen. Det är många som ringer, därför så vi ser gärna att kontakten med avdelningen samordnas.

   

 • Arbetsterapeuter och fysioterapeuter

  Utifrån behovsbedömning kan du som inneliggande patient få träffa en arbetsterapeut och/eller en fysioterapeut.

  Arbetsterapeuten hjälper dig med att förebygga, förbättra och kompensera nedsatt aktivitetsförmåga medan fysioterapeuten hjälper dig med att förebygga, undersöka och behandla funktionspåverkningar. Arbetsterapeuten och fysioterapeuten bedömer också ditt behov av hjälpmedel inför hemgång.