Gå till innehåll
X

Mag-, tarm- och nutritionsmottagningen, barn och ungdomar

Hit kommer barn och ungdomar upp till 18 år med besvär från mag- och tarmkanalen. Remiss krävs.

Kontakta 1177 Vårdguiden dygnet runt för rådgivning om vart du ska vända dig.
 • Hitta hit

  karta Kartmarkör
  Entré: Huvudentré
  Hiss: G
  Våning: 0
  Gå via huvudentrén till hiss G.
 • Om mottagningen

  Till vår mottagning kommer barn och ungdomar som remitterats för utredning av besvär från mag- och tarmkanalen. Vi inriktar oss främst på att ta hand om barn med kroniska sjukdomstillstånd och barn som behöver specialiserade undersökningar som inte kan utföras på barnmottagningar i öppenvård eller på vårdcentraler.

  På Sachsska barn- och ungdomssjukhuset på Södersjukhuset finns ett endoskopicentrum där vi utför gastroskopi- och koloskopi-undersökningar på barn under sövning. 

  På vår enhet behandlas barn och ungdomar med kroniska mag-tarm-sjukdomar (som inflammatorisk tarmsjukdom) och uttalade uppfödningssvårigheter.

  Arbetet sker i team med läkare, sjuksköterskor, dietister, kuratorer och lekterapeuter och vid behov även med andra yrkesgrupper på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset. Vi har också ett nära samarbete med kirurgkliniken och röntgenkliniken på Södersjukhuset och anlitar ofta även våra kollegor på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

 • Inför besök

  I kallelsen står det om du ska lämna blod- eller avföringsprover (dessa kan lämnas på vårdcentralen, annan provtagningsenhet eller på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset) så att vi har alla provsvar vid besöket.

   

 • Efter besök

  Om vi har tagit blodprover vid besöket så hör vi av oss på telefon eller i brev när vi har fått svar från analysen.

  Vid endoskopisk utredning tas oftast tarmbitar som vi skickar till patologen för mikroskopisk bedömning. Barn och ungdomar som har genomgått en endoskopi kommer att kallas till ett återbesök där vi redovisar och diskuterar undersökningen efter cirka fyra veckor. 

 • Aktuellt

  Disputerar på funktionellt magont hos barn

  Ungefär 10-15% av barnen i Sverige har funktionellt magont, dvs när det magonda inte kommer från en organisk sjukdom. Men hur kan man veta det? Barnläkaren Agneta Uusijärvi har studerat närmare kring riskfaktorerna och på fredag disputerar hon i ämnet.

  Läs mer
Till toppen Pil