Hoppa till huvudinnehållet
Startsida / Avdelningar & mottagningar / Bröstcentrum Kirurgi
Besöksregler på Södersjukhuset

För att minska risken för smittspridning av covid-19 gäller särskilda regler för besök på Södersjukhuset. Läs mer.

Bröstcentrum Kirurgi

Vi utreder bröstsymtom och ansvarar för den kirurgiska behandlingen av bröstcancer samt även vissa godartade bröstförändringar. Hit kommer du med remiss från till exempel vårdcentralen.

Har du symtom från bröstet går det också bra att ringa oss utan remiss för tidsbokning och/eller rådgivning. Detta gäller även om du är gravid eller ammar. Du kommer då att få prata med en bröstsjuksköterska.

Telefonnummer:
08-123 63 312
Telefontider:
måndag - torsdag: 08:00 - 16:00
fredag: 08:00 - 13:00
Kontakta oss via 1177 Vårdguiden
 • Hitta hit

  Karta över sjukhusområdet Huvudentré
  Entré: Huvudentré
  Hiss: I
  Våning: -1
  Vi har mottagning både på Fatburs Brunnsgata 7 och på Södersjukhuset, på Bröstkirurgisk mottagning (Hiss I plan -1). Läs noga på din kallelse var ditt besök äger rum!
 • Om mottagningen

  Vi på Bröstcentrum kirurgi arbetar i team bestående av bröstkirurger, kontaktsjuksköterskor, undersköterska, sekreterare och kurator. 

  Våra bröstkirurger har kompetens inom onkoplastisk bröstkirurgi, där man både tar bort tumören och rekonstruerar bröstet.

  Våra kontaktsjuksköterskor samordnar vården, erbjuder stöd och är tillgängliga för att svara på frågor. Kontaksjuksköterskorna har fördjupad kunskap och utbildning inom psykosocial onkologi med fokus på akut krishantering och lättare stödsamtal.

  Undersköterskorna deltar i omvårdnadsarbete och mottagningsarbete och tar emot i receptionen. 

  Våra sekreterare skriver ut journalanteckningar, tar emot i receptionen, beställer och lämnar ut journalkopior.

  Vi har också kuratorer som erbjuder professionella stödsamtal, krishantering och rådgivning.

 • Inför besök

  En knöl i bröstet eller andra symtom behöver inte vara cancer men vi rekommenderar att förändringar i bröstkörteln undersöks av läkare. Om du har behov av t.ex. sjukresa eller tolk är det viktigt att du kontaktar oss i god tid innan ditt besök. För dig som ammar kan det vara bra om du har ammat på det aktuella bröstet strax innan besöket. 

  Här kan du läsa mer om symptom som vi utreder:

  Knöl i bröstet
  En knöl i bröstet har ofta en godartad förklaring. Knölen kan t.ex. bestå av en godartad bindvävsknuta eller en vätskefylld blåsa, så kallad cysta. Ibland kan dock bröstcancer ge symtom i form av en knöl i bröstet och därför bör den utredas. Vid knöl i bröstet rekommenderas trippelutredning. Det innebär att bröstet undersöks av läkare, mammografi (röntgen på bröstkörteln) utförs och cellprov tas från förändringen. För att få bröstet undersökt med trippeldiagnostik behövs remiss. Remiss kan skrivas från vårdcentral, bröstkirurg eller annan läkare. 

  Hudförändringar på bröstet
  Nytillkommen indragning av bröstvårtan, ”apelsinskalshud”, annan hudindragning på bröstet eller eksem på bröstvårtan/vårtgården kan ibland vara symptom på bröstcancer och ska utredas. 

  Smärta från bröstet
  Smärta från brösten är vanligt förekommande och är inget typiskt symptom för bröstcancer, men kvarstående smärta brukar utredas.

  Sekretion/vätska från bröstvårta
  Blodig eller klar sekretion från bröstvårtan är ett symptom som ska utredas.

  Rodnad, svullnad och smärta i bröstet med eller utan feber
  Vid en infektion i bröstet kan det ibland bildas en varböld, som kan behöva tömmas med punktion eller med ett litet kirurgiskt ingrepp. I många fall behövs antibiotikabehandling. När bröstinfektionen läkt ut ska en uppföljande mammografiundersökning och klinisk undersökning utföras för att utesluta en bakomliggande orsak till infektionen. Misstänker du att du har fått en infektion i ditt bröst bör du vända dig till din läkare på vårdcentralen för en första bedömning. Du kan även ringa direkt till Bröstcentrum SöS, 616 3312 menyval 1 för att komma i kontakt med en bröstsjuksköterska för råd och tidsbokning. 

  Utredning av bröstcancer
  Utredning för en misstänkt bröstcancer utförs av olika bröstmottagningar i Stockholm och består av klinisk undersökning, mammografi (bröströntgen), ofta ultraljud samt cellprov. Andra kompletterande undersökningar kan vara magnetkameraundersökning och kontraströntgen av mjölkgångarna. Samtliga undersökningar sammanställs och patienten får sedan information om resultaten vid återbesök hos bröstkirurg. Undersökningarna har hög träffsäkerhet men kan inte alltid utesluta eller påvisa cancer. Vid minsta tveksamhet om förändringen är godartad eller inte erbjuds patienten diagnostisk kirurgi.

   

 • Efter besök

  Att genomgå en medicinsk utredning och behandling kan vara psykiskt påfrestande. Om du har frågor gällande din vård eller behöver stöd är du välkommen att kontakta oss. Vi vill att du ska känna dig trygg med din vård.