Hoppa till huvudinnehållet

Intensivvård – Medicinisk och kardiologisk (MIVA/HIA)

Välkommen till MIVA/HIA - en intensivvårdsavdelning under verksamhetsområde Kardiologi.
MIVA står för medicinsk intensivvårdsavdelning och HIA för hjärtintensivvårdsavdelning. 

Telefonnummer:
08-123 61 000

Alla som besöker Södersjukhuset, både patienter och medföljare, ska bära munskydd under hela vistelsen.

  • Karta över sjukhusområdet Huvudentré
    Entré: Huvudentré
    Hiss: G
    Våning: 1
    Gå via huvudentrén till hiss G, plan 1.
  • På MIVA vårdas patienter med medicinska tillstånd i behov av intensivvård. Vanligt förekommande sådana är vård efter hjärtstopp, allvarliga infektioner, förgiftningar, akuta neurologiska tillstånd och svår andningssvikt.
    På HIA vårdas patienter efter genomgången hjärtinfarkt, svårare former av hjärtsvikt eller när hjärtat inte slår i en normal rytm.
    Vi bedriver personcentrerad, individanpassad vård och vi som arbetar här är kardiologer, intensivister, anestesiologer, specialistsjuksköterskor inom intensivvård, specialistsjuksköterskor inom hjärtsjukvård, grundutbildade sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter, farmaceut samt kurator. 
     
    Telefonnummer till patientmoduler:
    Modul 1-2 08-123 630 61
    Modul 11-12 08- 123 630 50
    Modul 13-14 08 -123 630 51
    Modul 16-17 08-123 630 54
    Modul 6-7 08-123 636 46

    För att kontakta expeditionen och hjärtintensivvårdsavdelningen, HIA, 08-123 630 60.

  • Om vårdtiden blir mer än en vecka så kommer patientens närstående att erbjudas att delta i en vårdkonferens där vi diskuterar patientens tillstånd och fortsatta behandling.

    Vi erbjuder utökade stödfunktioner såsom tolk, kurator eller representant från sjukhuskyrkan.

    Södersjukhuset har ett utbildningsuppdrag vilket medför att det förekommer studenter/elever i vårdteamet.

    Som patient hos oss deltar du i våra kvalitetsregister för att hjälpa oss att förbättra vården.

    Du kan läsa din journal via 1177 Vårdguidens E-tjänster. Du kan också beställa din journal via Journalservice Södersjukhuset.

     

     

  • Vi har inga bestämda besökstider utan besök sker efter överenskommelse med sjuksköterska på vårdsal. Om ni är många är det lämpligt att begränsa antalet besökande i rummet av utrymmesskäl.

    Vid sjukhuset finns ett patienthotell där man som närstående har möjlighet att boka rum. Det finns restauranger på sjukhuset men även möjlighet att ta med egen mat och värma på avdelningen.

    Vi har gratis WiFi för besökande.

    Inne på vårdsal är det inte tillåtet att ha mobiltelefonen påslagen. Risk finns att den kan störa den medicintekniska apparaturen. Det går bra att använda mobiltelefon utanför vårdsalen. Fotografering är förbjuden på avdelningen.

    Det finns personal dygnet runt och det finns alltid möjlighet att samtala och fråga om din närstående.

  • Trycket på vården är, pga Covid-19, mycket stort. Det kan göra att närstående upplever det svårt att få kontakt med oss. Vi beklagar detta men ber er notera att om vi inte svarar i telefon så är vi nära din anhörig eller dennes medpatienter. Vi förstår att frustrationen är stor men vi vet också att er förståelse är lika stor. Det har vi månader av erfarenhet av sedan viruset drabbade oss alla. Södersjukhuset har upprättat en telefonlinje med kuratorer som bemannas vardagar kl. 08-16. Här kan du som närstående få stöd och råd men ingen medicinsk information. Telefonnummer 08-123 648 94.
     
    Varje dag ringer en läkare från avdelningen upp dig som närmast anhörig för att ge dig information om din närstående samt för att svara på dina frågor. Önskar du videosamtal bokar vi, i mån av tid, ett sådant. Du erhåller en inbjudan från oss via sms med en länk och en kod. Denna kan du som närmast anhörig dela till övriga närstående som ska delta. Vi kommer överens om en tid som passar och kopplar sedan upp ett videosamtal mellan er närstående, patienten och oss vårdpersonal. Detta kan göras för samtal av medicinsk karaktär eller om du vill besöka din närstående digitalt under besöksförbudet. Det enda som krävs är mobilt bankID och en internetuppkoppling via telefon, platta eller dator.

  • Utifrån behovsbedömning kan du som inneliggande patient få träffa en fysioterapeut. Fysioterapeuten hjälper dig med att förebygga, undersöka och behandla funktionspåverkningar samt bedömer ditt behov av hjälpmedel inför hemgång.