Hoppa till huvudinnehållet
Startsida / Avdelningar & mottagningar / Strokeavdelning 81
Besöksförbud och viss vård framskjuten

Södersjukhuset är i förstärkningsläge med anledning av covid-19. På grund av det råder generellt besöksförbud och viss vård skjuts fram. Läs mer.

Strokeavdelning 81

Här vårdas främst patienter med stroke. Vi övervakar, utreder, behandlar och rehabiliterar.

Telefonnummer:
08-616 12 81
Kontakta oss via 1177 Vårdguiden
 • Hitta hit

  Karta över sjukhusområdet Patienthotellet
  Entré: Patienthotellet
  Hiss: E
  Våning: 1
  Avdelningen ligger i patienthotellet. Gå till Hiss E, plan 1.
 • Om avdelningen

  Avdelning 81 är en medicinsk vårdavdelning med specialistinriktning mot stroke. 

  Stroke är ett samlingsnamn för en blodpropp i hjärnan, blödning i hjärnans kärl eller TIA som är ett övergående tillstånd av syrebrist i hjärnan. På avdelning 81 vårdar vi patienter med misstänkt stroke under det akuta omhändertagandet. Vi övervakar, utreder, behandlar och rehabiliterar våra patienter.

  För att utreda stroke genomför vi olika typer av röntgenundersökningar, neurologiska undersökningar, blodprover etc. På avdelningen ställer vi in läkemedelsbehandling och rehabiliterar utifrån det behov som finns. 

  Vi arbetar i team bestående av läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, logopeder, kuratorer samt dietister.

 • Patient hos oss

  Du kommer antingen hit från akutmottagningen för akut behandling eller planerad utredning. För att komma till vår planerade verksamhet måste du ha remiss.

  Avdelningen består till största del av enkelsalar. Tänk på att inte ta med några värdesaker.

  Våra dagliga rutiner, ungefärliga tider:
  08.00 Frukost
  08.30- Rond
  12.00 Lunch
  14.00 Eftermiddagsfika
  16.30 Middag
  20.00 Kvällsmål

  Ronden
  Under ronden får du träffa ditt team. De informerar dig om vad prov och undersökningar visar samt resonerar med dig kring din fortsatta vård.

  Kontroll av blodtryck, puls, syresättning med mera sker över hela dygnet utifrån ditt behov. Undersökningar sker främst dagtid på vardagar.

   

   

 • Besöka avdelningen

  Besökstid 
  Dagligen kl. 09.00–21.00

  Avdelningens dörrar är låsta från 21.00, tryck på ringklockan så kommer personal och öppnar så fort de kan. Ytterdörrarna till hus 25 och Hiss E är låsta på natten, för att bli insläppt måste du ringa avdelningen på telefon. Annars får du gå via akuten och kulverten.

  Telefon
  Det går att ringa dygnet runt. Om du vill komma i kontakt med ansvarig personal är det oftast lättast att ringa efter klockan 10.00 då morgonarbetet lugnat sig lite. För längre läkarsamtal kan vi ibland boka in bestämda tider till eftermiddagen eller nästkommande dag.

  Förhållningsregler 
  Här på avdelningen får du gärna använda din mobiltelefon men ha gärna på ljudlöst och använd en låg samtalston. Det går bra att ta med blommor men undvik starka dofter.

  Undvik besök om du är förkyld, har maginfluensa eller liknande.

  Sprita händerna innan du går in på avdelningen, efter toabesök och när du går. Gärna så ofta du kan, spriten är återfuktande och torkar inte ut huden.  

  Välkommen!

 • Arbetsterapeuter och fysioterapeuter

  Utifrån behovsbedömning kan du som inneliggande patient få träffa en arbetsterapeut och/eller en fysioterapeut.

  Arbetsterapeuten hjälper dig med att förebygga, förbättra och kompensera nedsatt aktivitetsförmåga medan fysioterapeuten hjälper dig med att förebygga, undersöka och behandla funktionspåverkningar. Arbetsterapeuten och fysioterapeuten bedömer också ditt behov av hjälpmedel inför hemgång.