Hoppa till huvudinnehållet

Konst på Sös

bostro_m-1280-012.jpg

På sjukhusets område finns det närmare 6 000 konstverk av ett hundratal olika konstnärer. Konstverken är allt från skulpturer till tavlor och videokonstverk.

Ett axplock av konsten på Sös

Fredrik Wretmans skulpturer ”Body & Soul” i patinerad brons framför sjukhusets huvudentré är oftast det första konstverket man ser som besökare.

Flera nya miljöer är konstnärligt gestaltade och byggnadsanknutna. Exempel på det är fasaden på den nya försörjningsbyggnaden som Inger Andersson skapat i sträckmetall. Harald Fenns färgstarka glasväggar är en gestaltning som binder samman två våningsplan i tekniktornen. Mest spektakulärt är kanske Camilla Boströms 9 våningar och 34 meter höga väggmålning "Up Yours" (utsnitt ses på bilden ovan).

Sös konstförening

Södersjukhuset har inte bara en stor konstskatt - här finns även en av Sveriges största konstföreningar. Föreningen har funnits sedan 1992 och har i dag ca 600 medlemmar. Som medlem deltar man i konstlotteriet, ett uppskattat evenemang som hålls i samband med årsmötet varje år i februari. I medlemskapet ingår även inbjudningar till diverse konstnärliga arrangemang såsom utställningar, vernissage etc.

Mer om konsten på Sös