Hoppa till huvudinnehållet

”Behandlingen vid Sös har gett mig ett nytt liv”

Porträttfoto på Linnéa Camel
17-åriga Linnéa Camel har varit svårt allergisk mot mjölk och ägg sedan födseln. Tack vare en behandlingsmetod som tagits fram på Sös har både Linnéa och hennes familj fått ett nytt liv.
När Linnéa var liten och familjen stekte pannkakor eller hon fick en droppe mjölk på sig svullnade Linnéa upp. Någon gång blev hon medvetslös efter att ha fått i sig mjölkprotein. Under flera år hade hon också svåra eksem och astma.

– Men det jobbigaste var ändå att jag ständigt blev sjuk och trött. Mitt immunförsvar var väldigt känsligt, jag klarade inte av skolan eller så många sociala aktiviteter, säger Linnéa.

På förskolan, i skolan och på resor tvingades hon ha med egen mat. På barnkalas hos kompisar fick alltid mamma eller pappa vara med. Oron fanns hela tiden där. Adrenalinsprutorna likaså.

Så, när Linnéa var nio, frågade Sös barnallergolog och forskare Caroline Nilsson om Linnea ville prova en ny behandlingsmetod. Linnéa skulle få testa en medicin som hindrar kroppens immunförsvar från att starta en allergisk reaktion. I skydd av medicinen skulle hon sedan börja äta mjölk och ägg, först i små doser och sedan mer och mer.

Behandlingen kallas oral immunoterapi och målet var att Linnéa till slut skulle kunna äta mjölk och ägg utan problem.
– Lite läskigt var det i början, men innan jag fick börja äta små mängder mjölk och ägg hemma fick jag först testa det på sjukhus, berättar Linnéa.

Behandlingen fungerar otroligt nog. Idag vågar Linnéa äta allt. Hon orkar med skolan, kompisar och kan gå iväg själv på saker. Varje dag äter hon en allergitablett, men till Sös behöver hon numera bara åka en gång i halvåret för kontroll.
– Behandlingen har gett mig en helt annan livskvalitet. Självklart är det en lättnad att kunna äta allt, men det bästa är att jag kan leva ett normalt liv. Jag är så tacksam för det.

Fotnot: Denna artikel publicerades första gången i vårt magasin "Vi på Sös" våren 2018.