Hoppa till huvudinnehållet
Startsida / Press / Nyheter / Förlossning på Sös: hur påverkar coronaviruset?
Besöksförbud och viss vård framskjuten

Södersjukhuset är i förstärkningsläge med anledning av covid-19. På grund av det råder generellt besöksförbud och viss vård skjuts fram. Läs mer.

Förlossning på Sös: hur påverkar covid-19?

Det kommer in många frågor till oss på Södersjukhuset från oroliga kvinnor som ska föda kring vad som gäller vid förlossning och hur coronaviruset kan påverka deras situation.

Vi har sammanställt de vanligaste frågorna om hur coronaviruset/covid-19 påverkar innan, under och efter förlossningen, och bad Södersjukhusets barnmorska Hanne Fjellvang svara på dem.

Har Södersjukhuset ändrat rutinerna på förlossningen i samband med covid -19 situationen som råder?

Vi begränsar antalet medföljare till en person för att minska risken för spridning av covid-19. Du som ska föda får även ha med dig en symtomfri doula utöver en frisk medföljare.

Får min partner/medföljare följa med in på förlossningen direkt när vi kommer in?
– Ja, om dina värkar har kommit igång och ni ska stanna kvar på förlossningsavdelningen. Om förlossningen inte riktigt har startat kan det vara så att du åker hem igen i väntan på att värkarna ska bli mer etablerade. Då ber vi din partner eller medföljare stanna kvar utanför sjukhuset.

Får man stanna kvar på BB som vanligt, eller har det också ändrats pga covid-19?

– Frisk partner får vara med under hela vårdtiden, dvs både på förlossningsavd och eftervården (där vi enbart har familjerum, du behöver alltså inte dela rum med andra). Hemgång planeras utifrån ert behov och i samråd med er föräldrar. Om allt är normalt och du och ditt barn mår bra planerar vi att du går hem, för de allra flesta är kriterier för hemgång uppfyllda efter 6 timmar. Innan hemgång kommer barnmorskan kontrollera att allt är normalt och barnet kommer undersökas av barnläkare. Då planeras uppföljning med både telefonkontakt och återbesök. Vi finns tillgängliga på telefon dygnet runt under första veckan

Får den närstående till föderskan lämna förlossningsrummet eller BB och komma tillbaka?

Den närstående får tyvärr inte lämna sjukhuset eller röra sig runt på avdelningen, utan stannar kvar på rummet under hela vårdtiden. Den närstående/partnern behöver inte gå ut för att köpa mat, utan får under förlossningen köpa mat från vårt kök. Maten serveras då av personalen på avdelningen. Under eftervården ingår frukost, lunch och middag i den avgift à 375 kronor partner/medföljande betalar per dygn.

Måste jag bära munskydd under förlossningen?

– Du som ska föda barn på Södersjukhuset behöver inte bära munskydd under din förlossning. Däremot kommer din partner/medföljare behöva göra det, och så klart, samtlig personal som kommer att hjälpa dig under förlossningen.

Kommer jag att testas för covid-19 när jag ska föda?

När du läggs in för att föda eller om du av någon anledning ska stanna på sjukhuset kommer vi att ta ett antigentest, dvs ett snabbtest för att se om du har en pågående covid-19 infektion.

Hur kommer ni att göra med nyfödda bebisar om det finns misstanke om corona hos mamman?

– Friska, fullgångna barn som mår bra efter förlossningen kommer inte separeras rutinmässigt från covid-19 smittad mor. Om du har en bekräftad covid-19 infektion provtas/testas ditt barn för covid vid 12-24 timmars ålder.

Får föderskan ha med en anhörig på ultraljud inför förlossning?

För din planerade ultraljudsundersökning tillåts inga medföljande. Det gäller även besök på specialmödravården samt BB-mottagningen och amningsmottagningen. Däremot tillåts symtomfri medföljande vid vändningsförsök och undersökning vid misstanke om minskade fosterrörelser.

Får föderskan ha med sig tolk utöver en närstående medföljare under förlossningen?

Vi använder i de allra flesta fall telefontolk liksom vi brukar göra.

Har ni ställt in gravid-och förlossningsföreläsningarna?

Vi har ställt in föreläsningarna tillsvidare. Det finns bra filmer och informationsmaterial tillgängligt för er som ska föda på Vårdguiden 1177.

Finns det någon smittorisk mellan moder och nyfödd?

– Det finns inga rapporter om att modern utsöndrar SARS-CoV-2 vaginalt i samband med förlossningen.

Hur funkar det med amning om man skulle vara smittad med covid-19?

Efter hygieninstruktioner kan barnen ammas. Vi går genom dessa rutiner med föräldrarna när det är aktuellt.

Hur gör ni med födande med misstänkt eller konstaterad covid-19, kommer man skickas någon annanstans?

Vi är väl förberedda att ta emot patienter med misstänkt eller verifierad covid-19 smitta.

Får föderskan använda lustgas?

Ja både friska och smittade föderskor får använda lustgas.

Vart vänder jag mig med frågor efter vi lämnat BB-avdelningen?

– Om du har frågor om barnet, amningen eller din hälsa under barnets första levnadsvecka är ni välkomna att ringa till BB-mottagningen på tel: 08-616 13 25 mellan 08.00 – 16.00 för rådgivning. Du lämnar då ett meddelande på röstbrevlådan och blir uppringd av en barnmorska. Är barnet äldre än en vecka kontaktar du 1177. Kvällar, nätter eller helger tar du kontakt med den BB-avdelning där du varit inlagd:

• BB-avdelning 63 tel: 08-616 12 63
  • BB-avdelning 73 tel: 08-616 12 73
  • BB-avdelning 85 tel: 08-616 38 60 eller 08- 616 69 06

Vänligen notera att i och med att kunskapsläget kring covid-19 förändras kontinuerligt, kan även våra rutiner och regler kring förlossningen komma att ändras. Vi ber er därför att ha överseende med att de svar vi här ger speglar situationen vid publiceringstidpunkten.