Hoppa till huvudinnehållet

Grattis på farmaceutdagen till sjukhusets läkemedelsexperter

åtta kvinnor en man alla i sjukhuskläder i rum med läkemedel på hyllorna
På Södersjukhuset arbetar nio farmaceuter. Deras insatser betyder mycket för patienter, läkare och sjuksköterskor.

Birgitta Elfsson är klinisk apotekare på verksamhetsområde ortopedi. Hon var den första kliniska apotekare som anställdes på Södersjukhuset för tio år sedan. I dag har hon sällskap av ytterligare tre kliniska apotekare på specialistsjukvård/infektion och urologi, onkologen och kardiologen.

Apotekaren Georgina Palmi Bachour arbetar tillsammans med ytterligare tre farmaceuter och en apotekstekniker på sjukhusets Läkemedelsservice. De tillhör avdelning kvalitet och patientsäkerhet där också Claire Heaton som är sjukhusapotekare arbetar. Claire har en sjukhusövergripande roll att se till att läkemedelsförsörjningen fungerar, att arbeta med riktlinjer, kvalitetsgranskning, lagar och regler. Hon ansvarar också för beredskapslagret av läkemedel.

– Efter covid och med den förändrade omvärldssituationen är det tydligt att vi måste ha en buffert och ett beredskapslager för att klara oss, säger Claire.

Farmaceuterna är samhällets läkemedelsexperter och deras kunskap används på flera sätt på sjukhuset.

– Vi ser helhetsbilden på läkemedel medan läkaren mer tittar på varför patienten är på sjukhuset, säger Georgina.

– På så sätt kompletterar vi läkarnas kunskap, säger Birgitta.

Alla tre medverkar ofta i läkemedelsutbildningar för läkare och sjuksköterskor.

Läkemedelsgenomgångar

Som klinisk farmaceut stöttar Birgitta både läkare och sjuksköterskor gällande patientens läkemedel. En vanlig arbetsuppgift är läkemedelsgenomgångar då hon går igenom listan över patientens läkemedel, som särskilt för äldre patienter ofta är lång.

– Under de här tio åren har jag gjort över 10 000 läkemedelsgenomgångar och har hittat saker att rätta till i många av dessa. Det kan vara fel ordinationer eller att något läkemedel riskerar att orsaka problem med behandlingen till exempel inför en operation, säger Birgitta.

I stödet till sjuksköterskorna handlar det till exempel om att hjälpa till med hur ett läkemedel ska spädas eller att göra en rimlighetsbedömning av om dosen är rätt. Det kan hända att hon uppmärksammar att en patient som har sond är ordinerad ett läkemedel som inte får krossas.

– Jag skriver en journalanteckning efter genomgång och skriver förändringsförslag, säger Birgitta och tillägger.

– Jag får verkligen använda min farmaceutiska kompetens varje dag.

Läkemedelsservice i egen regi

Sedan januari 2023 har Södersjukhuset sin Läkemedelsservice i egen regi. Georgina och hennes fyra kollegor gick då över från Apoex till att vara anställda av Södersjukhuset.

– Nu är vi mer involverade i sjukhuset och samarbetar med vårdavdelningarna på ett annat sätt än tidigare. Vi får många frågor om läkemedelshantering, säger Georgina.

De ansvarar för läkemedelsförsörjningen på sjukhuset och säkerställer att de läkemedel som behövs finns. Det innebär bland annat att ha kontroll på det billigaste generikaläkemedel och att söka licens för vissa läkemedel som också många gånger är restnoterade och där de då behöver hitta ersättningar.

En stor förändring förra året var införandet av automater för läkemedel som inte används så ofta. Dessa läkemedel låg tidigare på varje avdelning, var inte alltid så lätta att hitta och förbrukades inte inom utsatt tid. Genom att samla dem så att fler kan dela på en förpackning minskar sjukhusets läkemedelskostnader och behov av att kassera läkemedel på grund av hållbarheten.

– Målet är att alla slutenvårdsavdelningar ska ha tillgång till Läkemedelsservice, säger Georgina.

Alla tre trivs på Södersjukhuset.

– Vi jobbar på avdelningsnivå med läkemedel och känner att medarbetarna uppskattar vårt arbete, säger Georgina.

– Vi är verkligen en del av vården. Jag arbetar med så varierande frågor: allt från termometrar i läkemedelskylen, till vilka läkemedel som ska finnas i beredskapslagret och att titta på avvikelser som en del i patientsäkerhetsarbetet, säger Claire.

– Det här är det bästa jobbet jag har haft. Det är omväxlande, utmanande och roligt! Södersjukhuset är också ett prestigelöst och trevligt sjukhus, säger Birgitta.

Kort fakta

Farmaceut är ett samlingsnamn för de två legitimerade yrkena apotekare och receptarie. Apotekare har en femårig universitetsutbildning och receptarier har en treårig universitetsutbildning.

Foto: Fotogruppen Sös
På bilden är Södersjukhusets nio farmaceuter samlade.