Gå till innehåll

Idé och kunskap 12-16 november

Intresserad av nya forskningsrön? Hört talas om empatimottagningen? Eller bara nyfiken på vem som utses till årets bästa handledare? Under parollen ”Idé och kunskap” 12-16 november presenterar Södersjukhuset och KI Sös det senaste inom forskning, utveckling, utbildning och innovation.

Sari Ponzer, FoUUi-direktör på Södersjukhuset och Per Tornvall, prefekt på Karolinska institutets institution på Södersjukhuset (KI Sös) berättar varför dessa områden är så viktiga för framtidens vård, inte minst patienterna.

– FoUUi-verksamheten är en av sjukhusets viktigaste uppgifter för att utbilda framtidens medarbetare och för att utveckla vården för våra patienter, säger Sari Ponzer. Tillsammans med KI Sös har vi ett stort utbildningsuppdrag - varje dag handleder våra kompetenta medarbetare sina blivande kollegor på ett utmärkt sätt.

–  Ett modernt och stort sjukhus som Sös kräver att man forskar och utbildar för att kunna utvecklas. En viktig del är att kunna ta hand om de idéer som uppstår i denna process, dvs innovation. Allt detta kommer slutligen våra patienter till stor nytta, säger Per Tornvall.

Var befinner sig forskningen på Sös?

– Vi ligger långt framme inom de flesta av folksjukdomar, inte minst inom mitt område hjärt-sjukdomar då vi bedriver forskning på högsta internationella nivå inom hjärtstopp och hjärtinfarkt utan kranskärlsförträngningar, säger Per Tornvall.

–  Ja, våra forskare bedriver forskning i världsklass inom våra vanligaste sjukdomar och skador, det är vi mycket stolta över, säger Sari Ponzer.

Vad ser ni mest fram emot under veckan?

– Verksamheternas seminarier och förstås Opuscula Medicas årliga prisutdelning på onsdag, tycker Sari Ponzer och får medhåll av Per Tornvall.

– Höjdpunkten är Matts Halldinpriset som delas ut till den läkare, sjuksköterska eller annan sjukvårdspersonal som utfört betydelsefulla utbildningsinsatser inom klinisk sjukvård. Jag vill också lyfta fram våra temaseminarier, som många medarbetare har engagerat sig i.  Jag är säker på att de kommer bli mycket bra och värda ett besök.

Idé och kunskap vänder sig i första hand till medarbetare och studenter. För allmänheten arrangeras en kostnadsfri föreläsning o m bröstcancer, onsdag 14 nov 17.30-18.30. Se hela programmet.

Till toppen Pil