När förmiddagspersonalen på kirurgen går av sitt pass behöver de lämna över till eftermiddagspersonalen. Det handlar exempelvis om hur patienten mår och vad hen kommit in för, samt status för dropp och infarte. Tidigare skedde rapporteringen utanför salarna, vid modulerna eller expeditionen. Efter det gick personalen in för att hälsa på patienten.
Men sedan ett tag tillbaka sker överlämningen istället inne på rummet, tillsammans med patienten enligt en metod som kallas bedsiderapportering eller patientnära överlämning.
– Det gör att patienterna hör vad vi säger och kan ställa frågor, de blir delaktiga i sin egen vård. Och det är en fördel för oss i personalen att vi kan visa exempelvis operationssår direkt på patienten. Dessutom kan patienten bidra med sitt perspektiv, vilket är viktigt för oss. Det är ett mer patientsäkert sätt att jobba på, säger Annie Faustino.
Hon är specialistsjuksköterska och omvårdnadsledare på kirurgavdelning 13 på Södersjukhuset och tycker att det finns många vinster med metoden, även för personalen.
– Tidigare skedde rapporteringen ofta vid en tidpunkt när mycket annat skulle hinnas med, och det blev lätt stressigt. Med tanke på att patienten nu är med under rapporteringen så kapar vi ett led och sparar tid, säger hon.
Metoden ska införas på hela sjukhuset
Sedan årsskiftet drivs ett projekt med syfte att införa bedsiderapportering på hela sjukhuset. Beata Bergius Axelsson, strategisk verksamhetsutvecklare och sjuksköterska, är projektledare för införandet:
– Studier visar att kommunikationsbrist är en bidragande faktor till vårdskador. Patientnära överlämning eller bedsiderapport bidrar till en säker informationsöverföring där patienten hör vad som sägs och får möjlighet att reagera och agera på det. Det gör patienten mer delaktig vilket minskar risken för vårdskador, säger hon.
Men för att metoden verkligen ska sätta sig krävs tålamod.
– Att bryta gamla arbetsmönster är en utmaning och vissa tycker att det tar för lång tid att bjuda in patienterna. Därför är det viktigt att hålla i och hålla ut när man inför ett nytt arbetssätt, tills dess att den nya rutinen sitter. Vi som vårdpersonal behöver ändra vår inställning och inse att det kommer att löna sig i längden att jobba tillsammans med patienterna, säger Beata.
För att underlätta införandet finns instruktionsfilmer som Annie och de fyra övriga omvårdnadsledarna på kirurgen tagit fram. I början av hösten lanseras även ett nytt så kallat fickkort med det viktigaste man bör tänka på när man gör en överlämning vid patientens säng.
– Vi behöver öva tillsammans, tanken är att överlämningen ska ta max fem minuter, säger Beata.
– Rapporteringen ska ändå göras, på det här sättet blir den mer strukturerad och säker, och vi får en mer delaktig och välinformerad patient, avslutar Annie.
På huvudbilden: Annie Faustino sittandes tillsammans med kollega.
Foto: Torkel Ekqvist, Fotogruppen, Södersjukhuset.