Hoppa till huvudinnehållet

Pollenallergi eller symtom på covid-19?

Våren är här och med det pollensäsongen. Eftersom både pollenallergi och covid-19 kan ge milda förkylningssymtom kan det vara svårt att till en början bedöma vad besvären beror på. Vilka skillnader finns det egentligen som är bra att känna till? Johan Alm, överläkare på lung- och allergimottagningen på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, hjälper till att bena ut skillnaderna.

Vad är pollenallergi?

– Allergi innebär en överkänslighet mot ett så kallat allergen. Hos den som har en ökad risk för allergi kan kroppen producera antikroppar, mot till exempel björkpollenallergen. När det allergiframkallande ämnet kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna och får cellerna att släppa ut retande ämnen (bl a histamin). Dessa ämnen orsakar den allergiska reaktionen. Pollenallergi är vanligt och under vår och sommar får ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna pollenbesvär.

Vad är viktigt att göra vid symptom?

– Se till att stanna hemma vid milda symtom som snuva, lätt hosta och ont i halsen. Ta hjälp av pollenrapporten för att se om det finns pollen i luften, som man kanske vet att man är allergisk mot. Medicinera som vanligt för allergin. Om symtomen inte förvärras, medicineringen mot pollenallergi hjälper, beror det sannolikt på allergi och då behöver man inte stanna hemma. Tillkommer nya symtom som inte kan kopplas till allergi, till exempel vid feber är det viktigt att boka test för covid-19 och stanna hemma till provsvaret kommer.

Hur ska man veta skillnaden om det är pollenallergi eller covid-19?

 – Det första som kan tyda på pollenallergi är om symtomen liknar de symtom som allergiker vanligtvis har den här tiden på året. Det andra som kännetecknar pollenallergi är symtom som nästäppa, snuva, nysningar, röda kliande ögon, trötthet och klåda i näsan. Det tredje kännetecknet är om man tar allergimedicin och det hjälper ganska snabbt då är det mest troligt allergi. Vid covid-19, som är en infektionssjukdom orsakad av ett virus är det mer typiskt att få feber, muskelvärk/sjukdomskänsla, hosta, huvudvärk och halsont.

Är det något särskilt man ska tänka på om man är allergisk under pandemin?

– Inget speciellt på grund av pandemin. För pollenallergiker är det viktigt att ta sina mediciner regelbundet och att börja medicinera i tid för att bygga upp ett motstånd innan högre pollenhalter kommer. Det är också bra att behandla sin allergi i händelse av infektion för när våra slemhinnor mår bra kan vi hantera virus bättre.

Läs mer på 1177 om pollenallergi och på Folkhälsomyndighetens sida för mer information om covid-19.