Gå till innehåll

Primärvården ska utbildas kring matallergi hos barn och unga

Fler barn och unga med matallergier ska känna sig trygga i vardagen när Sachsska barn- och ungdomssjukhuset startar ett nytt kunskapscentrum för vården.

Omkring 8 % av alla barn och ungdomar i västvärlden är allergiska mot mat av något slag. Nu startas ett länsövergripande kunskapscentrum vid allergimottagningen på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset som i första hand vänder sig till sjukvårdspersonal inom Stockholms läns landsting.

– Vi ser att födoämnesallergier ökar bland barn och ungdomar. Många av barnen och deras föräldrar är rädda för att de ska få i sig något de inte tål. Det påverkar vardagen och blir ett osynligt handikapp, säger Caroline Nilsson, barnallergolog och ansvarig för centret.

Till Sachsska barn- och ungdomssjukhuset söker ca 600 patienter varje år för olika typer av allergiska reaktioner. Det mest fruktade och potentiellt livshotande tillståndet är allergisk chock (anafylaxi) som påverkar flera organ i kroppen. Många av de barn och ungdomar som misstänks vara överkänsliga eller allergiska mot födoämnen utreds i primärvården.

– Det är komplicerat att utreda födoämnesallergier eftersom symtomen kan variera, alltifrån att barnet har ont i magen till klåda i halsen eller har fått en livshotande reaktion. Det kan också vara svårt att tolka svaren vid provtagning och därför behövs det mer utbildning kring detta. Med rätt kompetens kan fler patienter bli friskförklarade.

På kunskapscentret finns bred kompetens och lång erfarenhet av barn med mataallergi. Här samverkar läkare, sjuksköterska, dietist och forskare kring utbildning om utredning och behandling.

– Målet är att ge alla patienter och deras familjer en tryggare vardag och bästa möjliga livskvalitet, säger Caroline Nilsson.

Södersjukhusets presstjänst Tel: 070-484 1076 press.sodersjukhuset@sll.se
Till toppen Pil