Hoppa till huvudinnehållet

Ny forskning om barnhälsa presenteras på Barnveckan 2015

Nya forskningsrön inom barnsjukvården står i fokus när Sachsska barn- och ungdomssjukhuset arrangerar årets upplaga av Barnveckan. Temat är ”Framtiden i våra händer”. Datum och plats: 20-23 april, Stockholm, Folkets hus.

Under Barnveckan 2015 träffas svenska och internationella forskare, läkare och sjuksköterskor inom barnsjukvården för att lära sig mer och dela med sig av sina kunskaper. Programmet är fullspäckat av intressanta föreläsningar och workshops om hur barns och ungdomars hälsa kan förbättras i framtiden. Några exempel på programpunkter:

 • Heta frågor om barnvaccinationer med fokus på kikhosta, HPV, rotavirus samt fallgropar vid vaccinationsstudier.
 • Den uppkopplade barnhjärnan – finns det nackdelar med iPad, Facebook och dataspel.
 • När vården blir digital – internetrevolutionen och framtidens sjukvård.
 • Asylsökande barn med uppgivenhetssyndrom, från apati till aktivitet.
 • Barn som växer upp med missbruk, resultat presenteras från Rosenlunds BVC, en nyöppnad specialist-BVC för nyfödda barn med mödrar med beroendeproblematik.
 • Barnfetma, hur mår unga vuxna som har haft fetma i barndomen.
 • Barn och läkemedel – vad vi inte vet. En stor andel läkemedel saknar dokumentation hos barn.
 • Barnallergi - nya metoder där man med ett blodprov på bättre sätt kan särskilja vilka som har en äkta jordnöt/nöt allergi och vilka som har en björkpollenassocierad allergi.
 • Barn med svåra uppfödningsproblem, hur behandlar man barn som inte äter.
 • Skillnader i barnhälsa och intentionerna med det nya barnhälsovårdsprogrammet.

Några av talarna är Åsa Regner, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, dr Agnes Binagwaho, Minister of Health, Rwanda (med på video), Hugo Lagercrantz, professor Karolinska Institutet, Russel Viner, professor, University College Hospital and Gt. Ormond St Hospital, Bo Dahlbom, it professor och debattör, Margareta Blennow, överläkare, barnhälsovården Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Mikael Norman, professor, Karolinska Institutet

Datum och plats: 20-23 april, Folkets hus, Stockholm

Du som är journalist är välkommen att besöka Barnveckan 2015 om du är intresserad av de ämnen som presenteras. Kontakta i sådana fall:

Erica Löfstedt, kommunikationsstrateg, Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, 0700-02 18 71

Camilla Hedquist, pressansvarig, Södersjukhuset, 070-484 10 76

Hela programmet hittar du på: www.malmokongressbyra.se/barnveckan/program

Du kan också ladda ner appen Barnveckan 2015 som innehåller program, information om talarna, abstracts. Appen finns både för iPhone och Android.

Publicerad:

Södersjukhuset AB
Med en av Nordens största akutmottagningar är akutsjukvård i centrum för vår verksamhet och utgör, tillsammans med de stora folksjukdomarna, sjukhusets specialitet. Södersjukhuset har även en av landets största förlossningskliniker. Vi är cirka 4 100 medarbetare och till sjukhuset söker omkring 120 000 patienter akut vård varje år. Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, som är en del av Södersjukhuset, tar årligen emot runt 70 000 besök, varav 25 000 besök till akuten. 

På Södersjukhuset bedrivs även en omfattande patientnära forskning och utbildning. För oss är det viktigt att kombinera det stora sjukhusets möjligheter med den nära patientkontakten och se till att leva upp till våra ledord: ”för patienten - med patienten”.

Kontakt
Kontaktbild
Presstjänsten Södersjukhuset
Taggar
 • pediatrik
Platser
 • Stockholm