Hoppa till huvudinnehållet

Södersjukhuset deltar på Politikerveckan Järva för att öka kunskap om kvinnlig könsstympning

https://resources.mynewsdesk.com/image/upload/t_next_gen_article_large_767/ntmpmfc8qyg3ktj6hxzj.jpg

Antalet könsstympade kvinnor ökar. Nu ska Sveriges enda mottagning för könsstympade kvinnor; Amelmottagningen vid Södersjukhuset, utbilda personal inom kvinnosjukvård, öppenvård, barnsjukvård och elevhälsan i Stockholms län för att bättre kunna bemöta drabbade flickor/kvinnor och erbjuda rätt vård. I dag, måndag 12 juni, och i morgon, tisdag 13 juni, deltar Amelmottagningen på Politikerveckan Järva.

– Järvaområdet är ett prioriterat område i utbildningsinsatsen. Med vår medverkan vill vi uppmärksamma att kvinnlig könsstympning förekommer och öka kunskapen, säger Bita Eshragi, specialistläkare på Amelmottagningen.

Amelmottagningen på Södersjukhuset har fått i uppdrag att utbilda ca 800 personer inom elevvårdshälsan och barnmorskor i mödravården i de delar av Stockholmsregionen som har en hög andel invånare från länder där könsstympning är vanligt.

– För att upptäcka vem som lider av besvär relaterade till könsstympning behöver vi lära ut hur vård- och elevvårdspersonal kan prata om könsstympning med flickan/kvinnan och hennes familj. Personalen behöver också veta i vilka länder könsstympning förekommer och vilket stöd Amelmottagningen kan erbjuda, säger Bita Eshraghi.

Träffa Amelmottagningen på Politikerveckan Järva

Måndag 12 juni och tisdag 13 juni deltar Amelmottagningen tillsammans med Origo Stockholm på Politikerveckan i Järva, Spånga IP. www.jarvaveckan.com.

  • Träffa läkare och barnmorskor på utställningen kl. 14.00-19.30.
  • Lyssna på seminariet: ” Vill du veta mer? Hur kan vi bli bättre på att bemöta personer med erfarenhet av könsstympning och hedersrelaterat våld?” Måndag 12 juni kl. 16.00-17.00, tisdag 13 juni kl. 16.00-17.00.
    Medverkande: Bita Eshraghi, specialistläkare Amelmottagningen och Anna-Lena Näsström, barnmorska Origo Stockholm

Vill du veta mer?

Kontakta Södersjukhusets presstjänst, tfn: 070-484 10 76, e-post:press.sodersjukhuset@sll.se

Mer fakta

Könsstympning: Socialstyrelsen (2015) uppskattar att ca 38 000 flickor/kvinnor i Sverige kan ha varit utsatta för någon form av könsstympning i hemlandet. Av dessa beräknas ca 7 000 vara under 18 år. I Sverige har de flesta som könsstympats sitt ursprung i Somalia, Eritrea, Etiopien, Egypten och Gambia. Sverige har högst förekomst av könsstympade kvinnor i Europa (Socialstyrelsen/NHS/WHO).

Amelmottagningen, Södersjukhuset: Sveriges enda mottagning för könsstympade kvinnor, startades 2003 och tar emot flickor/kvinnor med psykiska och fysiska besvär orsakade av könsstympning utan krav på remiss. Sedan starten har mottagningen tagit emot 1 300 nybesök.

Origo, Stockholm: Ett resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld som samverkar med myndigheter, kommuner, socialtjänst och polis. Origo Stockholm träffar unga, 13–26 år, som lever med hedersnormer och yrkesverksamma och frivilliga aktörer som arbetar med och för dessa unga.

Dela


0
0
0

Södersjukhuset är ett akutsjukhus genom hela livet. Akutsjukvården är vår kärnverksamhet och utgör, tillsammans med de stora folksjukdomarna, vår specialitet. Vi har också en av landets största förlossningskliniker och här föds över 7000 barn varje år. För oss är det viktigt att kombinera det stora sjukhusets möjligheter med den nära patientkontakten och se till att leva upp till våra ledord: ”för patienten - med patienten”.

Publicerad:

Södersjukhuset AB
Med en av Nordens största akutmottagningar är akutsjukvård i centrum för vår verksamhet och utgör, tillsammans med de stora folksjukdomarna, sjukhusets specialitet. Södersjukhuset har även en av landets största förlossningskliniker och här förs över 7000 barn varje år. Vi är cirka 4 300 medarbetare och till sjukhuset söker omkring 125 000 patienter akut vård varje år. Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, som är en del av Södersjukhuset, tar årligen emot runt 70 000 besök, varav 25 000 besök till akuten. 

På Södersjukhuset bedrivs även en omfattande patientnära forskning och utbildning. För oss är det viktigt att kombinera det stora sjukhusets möjligheter med den nära patientkontakten och se till att leva upp till våra ledord: ”för patienten - med patienten”.

Kontakt
Kontaktbild
Presstjänsten Södersjukhuset
Platser
  • Stockholm