Gå till innehåll
X

Abortmottagningen

Här tar vi emot dig som har frågor om oönskad graviditet eller som söker abort. Vi erbjuder även samtal med kurator för de som önskar.

När du ringer uppger du ditt telefonnummer och får då en tid när vi ringer tillbaka till dig. Du kan ringa dygnet runt, alla dagar i veckan, men vi ringer tillbaka på vardagar.

Telefonnummer:
08-616 27 00
Kontakta 1177 Vårdguiden dygnet runt för rådgivning om vart du ska vända dig.
 • Hitta hit

  karta Kartmarkör
  Entré: Huvudentré
  Hiss: B
  Våning: 0
  Gå via huvudentrén mot hiss B, mottagningen ligger precis innan du kommit fram till hiss B.
 • Om mottagningen

  Alla som har frågor om oönskad graviditet eller som söker abort är välkomna att kontakta abortmottagningen på avdelning 62 på Södersjukhuset.

  Abortmetoder

  Medicinsk abort kan göras till artonde graviditetsveckan, ibland längre, och innebär att man på medicinsk väg framkallar ett missfall. 

  Efter tolfte graviditetsveckan kan behandlingen ibland behöva avslutas med en skrapning av livmodern (se kirurgisk abort).

  Fram till 9:e graviditetsveckan kan man välja att utföra den medicinska aborten i hemmet.

  Kirurgisk abort kan utföras till tolfte graviditetsveckan och innebär att man gör en skrapning av livmodern. Ingreppet utförs i en kort narkos, d.v.s. sövning en kort stund.

  Sen abort, d.v.s. abort efter artonde graviditetsveckan måste godkännas av Socialstyrelsen. Ansökan till Socialstyrelsen görs av sjukhusets läkare och kurator.

  Läs gärna mer om abort på 1177 Vårdguiden eller UMO Ungdomsmottagning på nätet.

 • Inför besök

  När du kommer hit utför en barnmorska eller läkare ett ultraljud för att fastställa hur långt gången graviditeten är. Utifrån graviditetslängden bestäms vilken abortmetod som kan vara aktuell.

  Efter detta bokar vi en tid och ger information om den metod som valts. I samband med besöket diskuteras också vilken preventivmetod som ska användas efter aborten.

  Vi erbjuder även samtal med kurator om du önskar det.

 • Efter besök

  Om du har några frågor efter besöket är du välkommen att kontakta oss på telefon.

 • Aktuellt

Till toppen Pil