Hoppa till huvudinnehållet

Abortmottagningen

Här tar vi emot dig som har frågor om oönskad graviditet eller som söker abort. Vi erbjuder även samtal med kurator för de som önskar.

När du ringer uppger du ditt telefonnummer och får då en tid när vi ringer tillbaka till dig. Du kan ringa dygnet runt, alla dagar i veckan, men vi ringer tillbaka på vardagar.

Telefonnummer: 08-123 627 00

Aktuellt

Sedan 2018 samordnas tidsbokningen för aborter i Region Stockholm. Det ska bidra till en ökad tillgänglighet och flexibilitet där du som patient kan välja vårdgivare inom region Stockholm.

I Stockholm sker omkring 10 000 aborter per år. Den som vill boka tid för en abort ringer 08-123 627 00 och väljer tillval 2. Tidsbokningen har öppet dygnet runt och bemannas av personal på Södersjukhusets abortmottagning.

 • Karta över sjukhusområdet Huvudentré
  Entré: Huvudentré
  Hiss: B
  Våning: 0
  Gå via huvudentrén mot hiss B. Registrera dig inne på Gynekologiska mottagningens reception.
 • Alla som har frågor om oönskad graviditet eller som söker abort är välkomna att kontakta abortmottagningen. 

  Abortmetoder

  Fram till graviditetsvecka 10+0 kan man välja att utföra den medicinska aborten i hemmet.

  Mellan graviditetsveckorna 7+0 till och med 12+0 har du möjlighet att utföra en kirurgisk abort. 

  Medicinsk abort kan göras till graviditetsvecka 21+6 och det innebär att man på medicinsk väg framkallar ett missfall. Från och med graviditetsvecka 18+1 måste aborten godkännas av Socialstyrelsen. Ansökan till Socialstyrelsen görs av sjukhusets läkare och kurator.

  Läs gärna mer om abort på 1177 Vårdguiden eller UMO Ungdomsmottagning på nätet.

 • När du kommer hit utför en barnmorska eller läkare ett ultraljud för att fastställa hur långt gången graviditeten är. Utifrån graviditetslängden bestäms vilken abortmetod som kan vara aktuell. I samband med besöket erbjuds du preventivmedelsrådgivning. Vi erbjuder även samtal med kurator om du önskar det.

  Vill du vara med och förbättra abortvården?

  Vi vill göra abortvården ännu bättre och har därför några pågående studier på abortmottagningen. Du kan bli tillfrågad om du vill vara med i studierna och du får också gärna säga till själv om du är intresserad av att delta.

  Pågående studier

  Intram: I studien vill vi jämföra två grupper av kvinnor som har valt spiral som preventivmedel efter sin abort. Vi undersöker hur många som använder spiral efter sex månader, nöjdhet och eventuella biverkningar. Om du går med i studien får du din spiral gratis.

  Telemedicinstudien: Vi vill undersöka om det är någon skillnad om man vid medicinsk abort får abortrådgivning och frågor om hälsotillstånd via internet istället för av gynekolog eller barnmorska i samband med besöket på abortmottagningen. Vi kommer att jämföra effektivitet och upplevelse av behandlingen och rådgivningen. Du kan vara med om du är gravid i vecka 5+5 dagar till vecka 9+0 dagar vid abortbesöket och väljer att göra en medicinsk hemabort.

 • Om du har några frågor efter besöket är du välkommen att kontakta oss på telefon.