Gå till innehåll

Presstjänsten på Sös

Presstjänsten är till för dig som journalist som bevakar hälso- och sjukvården. Vi kan förmedla nyheter, bakgrundsinformation och direktkontakt med experter på sjukhuset. Vi uttalar oss inte om enskilda personers hälsotillstånd och förmedlar aldrig kontakt med patienter eller närstående.

Vi har öppet alla helgfria dagar kl. 08.00-20.00. Kvällar och helger hanterar vi endast akuta ärenden. Helgdagar har vi stängt.

Södersjukhusets presstjänst Tel: 070-484 1076 press.sodersjukhuset@sll.se

• Foto- och filmtillstånd

Södersjukhuset har strikta regler för fotografering och TV-/filminspelning. Det är av hänsyn till patientsekretess och våra besökares integritet. Du behöver ha ett skriftligt intyg för att fotografera på sjukhusområdet, oavsett om patienter eller besökare medverkar eller ej. Kontakta oss så hjälper vi dig!

• Pressmeddelanden och bilder

pressrummet finns pressmeddelanden och fotografier på Södersjukhusets talespersoner. Bilderna får användas och delas i media, såsom i tryckta och sociala medier i syfte att förmedla, redogöra för och kommentera ert pressmeddelande, inlägg eller information, så länge innehållet används oförändrat och i dess helhet. Upphovsmannen ska anges i den omfattning och på det sätt god sed kräver. I övrigt gäller bildrätten/upphovsrätten och all annan användning än ovan kräver tillstånd från upphovsrättsinnehavaren.

• Lex Maria-ärenden

Om en patient drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom i samband med vård eller behandling är Södersjukhuset skyldig att göra en Lex Maria-anmäla till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Anmälningsskyldigheten gäller även om det funnits en risk för att patienten kunde ha drabbats.

Syftet med en Lex Maria-anmälan är att göra en objektiv utredning för att förebygga att liknande händelser inträffar i framtiden. Genom utredningen får den drabbade patienten och/eller anhöriga även möjlighet få klarhet i vad som faktiskt inträffat.

En Lex Maria-utredningen är en mycket viktig del av Södersjukhusets patientsäkerhetsarbete. Det är chefläkare som tar beslut om att göra en en anmälan enligt Lex Maria.

Här kan du ta del av Södersjukhusets Lex Maria -amälningar sedan år 2017.

Till toppen Pil