Hoppa till huvudinnehållet
Startsida / Press / Nyheter

Behovet av träning på akuta situationer tar aldrig slut

När Anders Dahlström, överläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, började arbeta på Sös pratade man inte om teamarbete inom akutsjukvården. Tillsammans med några kollegor från olika verksamheter - läkare, barnmorskor och sjuksköterskor - startade han en grupp som började diskutera hur samarbetet i akuta situationer skulle kunna förbättras.

Liten operation räcker vid högrisk melanom

Hur mycket hud måste egentligen opereras bort runt ett malignt melanom för att vara på säkra sidan? I en nyligen publicerad artikel i The Lancet har Jonas Malmstedt, tillsammans med forskargruppen SOSVASC på KI SÖS (i samarbete med kollegor från Danmark, Estland och Norge) visat att det räcker med att operera bort 2 centimeter – istället för 4 centimeter, som man tidigare trott var nödvändigt.
Liten operation räcker vid högrisk melanom

​Blodgivarens kön påverkar inte patientens chans att överleva

Gustaf Edgren, forskare och ST-läkare på Södersjukhuset, har tillsammans med forskarkollegor i Danmark och USA kunnat visa att blodgivares kön och tidigare graviditet inte påverkar överlevnaden hos patienterna som får transfusionen. Studien som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA ger vården viktig och efterlängtad information: de nuvarande systemen för fördelning av blod till patienter behöver inte förändras.
​Blodgivarens kön påverkar inte patientens chans att överleva

Långärmat ett minne blott

I många år har vården vetat hur viktigt det är med god handhygien för att rädda patienter. Men länge var klädernas roll för att sprida smitta relativt okänd.
Långärmat ett minne blott

Så kan artificiell intelligens (AI) bli ett viktigt verktyg i vården

Sepsis (blodförgiftning) är ett livshotande tillstånd som ofta har ett snabbt förlopp. Symtomen är många och diffusa så därför är sjukdomen svår att identifiera. Ett projekt på Sös undersöker om man med hjälp av artificiell intelligens (AI) kan bygga ett analysverktyg som kan användas redan i ambulansen.
Så kan artificiell intelligens (AI) bli ett viktigt verktyg i vården