Hoppa till huvudinnehållet
Startsida / Press / Nyheter

Stort midjemått ökar risken för en andra hjärtinfarkt eller stroke

Att ha för många kilon runt magen, även om du är smal i övrigt, ökar risken att drabbas av en andra hjärtinfarkt eller stroke. Det visar nu en stor studie ledd av Sös-forskaren och hjärtläkaren Per Svensson. Studien omfattar 22 000 patienter från det nationella kvalitetsregistret SWEDEHEART* och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Preventative Cardiology.
Stort midjemått ökar risken för en andra hjärtinfarkt eller stroke

De stora möjligheterna lockade Cesare, Caroline och Erik till Forskningscenter

Visste du att Sös har ett forskningscenter på sjukhuset ihop med Karolinska Institutet? Centret stöttar medarbetare i vården som vill forska. Men varför väljer man att forska, och just på Forskningscenter? Kika in och möt forskarna Cesare Patrone, Caroline Nilsson och Erik Melén. De berättar om både forskningsrön, samarbeten över gränserna och om nyfikenheten för det okända.
De stora möjligheterna lockade Cesare, Caroline och Erik till Forskningscenter

Läget på Södersjukhuset under jul- och nyår 2019/2020

Läget på Södersjukhuset har varit ansträngt sedan trettonhelgen då flera faktorer gjorde att belastningen på vuxenakuten och flera vårdavdelningar på sjukhuset blev mycket hög. Orsakerna till det är att sjukhuset tog emot många svårt sjuka patienter i kombination med en brist på vårdplatser då många patienter fick vänta länge på att få vård hos annan vårdgivare. Trots att läget har förbättrats så har Södersjukhuset fortfarande lägre kapacitet än normalt.
Läget på Södersjukhuset under jul- och nyår 2019/2020