Hoppa till huvudinnehållet

Bröstcentrum Mammografi vid Södra station

Vi utför mammografi (röntgenundersökning) av kvinnors bröst. Mammografiscreening är en kostnadsfri hälsokontroll som görs för att upptäcka bröstcancer i ett tidigt skede. Bröstcancer som upptäcks tidigt har bättre förutsättningar att behandlas framgångsrikt.

Alla kvinnor mellan 40-74 år ingår i ett regionalt screeningprogram och kallas till regelbundna undersökningar.

Ibland görs även ultraljudsundersökning och provtagning från brösten. Vår mottagning finns på Fatburs Brunnsgata 7 (se karta nedan).

Läs mer om mammografi och övriga mammografiundersökningar under fliken Inför besök nedan. Där får du också svar på vanliga frågor.

Under delar av Covid-pandemin pausades mammografiscreeningen i Region Stockholm varför screeningintervallet är något längre än 24 månader för samtliga kvinnor i Stockholmsregionen. Du kommer att bli kallad till mammografiscreening när det är din tur.

Vill du komma i kontakt med oss ska du i första hand använda dig av 1177 Vårdguidens e-tjänster (tryck på knappen nedan). Där hittar du även en karta med inbyggd reseplanerare så att du kan se hur du på olika sätt kan ta dig till oss.

Telefonnummer:
08-123 633 20 Mammografiscreening
08-123 633 12 Mammografi på remiss, menyval 2

Telefontider:
Måndag-torsdag 9.00-11.00, 13.00-15.00
Fredag 9.00-11.00

 • Vi har två mottagningar, en mottagning för mammografiscreening och en mottagning för klinisk mammografi där vi undersöker dig som blivit återkallad till besök eller fått remiss från din läkare för undersökning av dina bröst.

   

 • Ta med legitimation till besöket.

  Om du har behov av till exempel sjukresa eller tolk är det viktigt att du kontaktar oss i god tid innan ditt besök.

  Du får gärna ha med dig en anhörig som medföljare, dock kan detta ändras beroende på covidsituationen.

  Tryck här för att läsa mer om mammografi

  Tryck här för att läsa om ultraljud av bröst

  Tryck här för att läsa om vävnadsprov från bröst

  Tryck här för att läsa om insättning av metallmarkör i bröstet

   

  Vanliga frågor och svar:

  När får jag komma till er?
  Du är välkommen till oss om du har en kallelse till mammografiscreening eller om din läkare skickat en remiss till oss. Du behöver invänta kallelsen innan du kan komma till oss. Vi har inga drop-in-tider.

  Hur går undersökningen till?
  Mammografiundersökningen börjar med att en sjuksköterska ställer frågor till dig, till exempel om du har känt någon förändring i brösten eller har opererat brösten.

  Därefter får du klä av dig på överkroppen och dina bröst undersöks i en speciell röntgenapparat. Brösten trycks samman en mycket kort stund då bilden tas.

  Bilderna analyseras av röntgenläkare som är specialiserade på bröstutredningar. Om du har gjort mammografi tidigare, jämförs de nytagna bilderna med de föregående.

  Svaret på mammografiscreening skickas hem till dig inom två veckor.

  Varför vill ni att jag ska komma tillbaka?
  Det beror på att läkaren som har granskat bilderna vill att du kommer tillbaka för kompletterande bildtagning. Det kan bero på att bilderna inte blev tillräckligt tydliga eller att läkarna sett något på bilderna som behöver utredas mer.

  När du kommer tillbaka till mammografimottagningen tar man nya röntgenbilder och gör en ultraljudsundersökning. Ibland behövs provtagning (cell/vävnadsprov). Ultraljud och eventuell provtagning görs av en läkare, som förklarar vad vi sett.

  Jag känner en knöl i bröstet. Vad ska jag göra?
  Kontakta din husläkare för remiss till oss. Därefter får du en kallelse till mammografiundersökning.

  Gör undersökningen ont?
  Människor är olika smärtkänsliga. Om du vid undersökningstillfället är öm i dina bröst (till exempel beroende på hormonella orsaker) kanske du upplever att det gör ont. Det är viktigt att veta att smärtan inte är farlig eller kan skada dig.

  Är mammografi farligt?
  Nej, mammografiscreening är inte farligt. Däremot finns möjlighet att upptäcka en tidig cancersjukdom, vilket kan vara avgörande för att bota den i tid.

  Undersökningen kan utföras även om du är gravid eller ammar.

  Undersökningen är ofarlig, men kan upplevas obehaglig när bröstet kläms ihop.

  Jag har bröstimplantat. Kan jag undersökas?
  Ja.

 • Efter en mammografihälsokontroll skickar vi svaret hem till dig inom två veckor.

  Du kan bli återkallad efter en screeningundersökning. Det kan bero på att bilden är suddig och behöver tas om eller att bilderna är svårbedömda och ytterligare utredning krävs.

  Vid mammografiundersökning via remiss skickas svaret till din remitterande läkare.

  Vid provtagning från brösten meddelas svaret av Bröstkirurgen SÖS 
  08-123 633 12 menyval 1. Om du är patient på Onkologen så får du provsvaret från din läkare där.