Hoppa till huvudinnehållet

Vårdavdelning 14, Kirurgi

Här vårdas patienter som behandlas för akuta kirurgiska åkommor.

Har du frågor om återbesök eller sjukskrivning vänligen kontakta kirurgmottagningen.

 

Telefonnummer:
08-123 61 214
 • Karta över sjukhusområdet Huvudentré
  Entré: Huvudentré
  Hiss: N
  Våning: 4
  Gå via huvudentrén till hiss N, plan 4.
 • Här vårdas patienter som behandlas för akuta kirurgiska åkommor.

  Här finns 24 vårdplatser och på avdelningen arbetar vi i team kring patienten med läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeut/sjukgymnast, medicinsk sekreterare samt köksassistenter. Vid behov finns även arbetsterapeut, dietist och kurator samt stomiterapeut och kontaktsjuksköterska.

  Södersjukhuset är ett undervisningssjukhus, vilket innebär att du som patient kan komma att möta studenter inom alla yrkeskategorier. Kirurgkliniken har ett stort antal studenter inom olika yrkeskategorier som gör sin praktiska grund- och specialistutbildning under större delen av året.

  Några av de vanligaste operationerna och undersökningarna:

  Vanliga röntgenundersökningar:

 • Ta med legitimation, egna hygienartiklar, innetofflor. Du kan ta med dig de läkemedel du använder, men det är viktigt att du rådgör med ansvarig sjuksköterska om du ska sköta medicinering själv. Lämna smycken och värdesaker hemma.
  Vi har ett patientkök där det serveras frukost, lunch och middag som du hämtar själv. Samtliga måltider intas i dagrum. Mellan måltiderna finns det tillgång till mellanmål, kaffe/te, näringsdrycker och smoothies.
  Vi har ett högt tempo med korta vårdtider, vilket betyder att det är en stor genomströmning av patienter.

  Om du skall genomgå en operation är det är viktigt att du följer våra anvisningar inför operationen. Exakt klockslag för din operation kan inte ges. Ibland måste akut sjuka eller svårt skadade personer få förtur till operation. Det kan innebära att din operation blir uppskjuten.
  Det går bra att använda mobiltelefon på avdelningen och vi ser helst att du så långt det är möjligt själv sköter all kommunikation med dina närstående. Sjukhuset erbjuder fri wi-fi.

  Rond med läkare sker vid din säng en till två gånger per dag på vardagar. På helgerna en gång per dag.
  Utskrivning sker även på helger. Om du inte kan använda kommunala färdmedel när du ska åka hem, är det bra om du kan be någon närstående att hämta dig. I speciella fall kan en läkare bevilja sjukresa.
  Tänk på att det är svårt att veta i förväg hur lång vårdtiden blir eller vilken tid du blir utskriven.

  Efter utskrivning kan du vända dig till

  1. avdelning du varit inlagd om frågor gällande operation eller vårdtid.
  2. till kirurgmottagningen vid frågor om ev återbesök eller operationstid
  3. Vårdguiden på telefon nr. 1177 samt hemsidan www.1177.se för information om sjukdomar, hälsa, vård och omsorg.
  4. vid akuta symtom vänder du dig till din jour- eller akutmottagning

  För information om läkemedel på hemsidan www.fass.se.

  Hygienrutiner

  Använd handdesinfektion efter att du tvättat händerna med tvål och vatten för att minska spridning av bakterier. Sprita gärna toalettsitsen med desinfektionsvätska innan toalettbesök. Använd alltid handdesinfektion före måltider.

  Delaktig patient

  Du har en unik kunskap om dig själv och dina behov, förväntningar och resurser. Forskning visar att resultat av vård och behandling blir bättre om du är delaktig. Du har rätt till information om ditt hälsotillstånd, prover och undersökningar, behandlingar och deras effekter/konsekvenser, dina läkemedel och deras effekter/biverkningar, eventuella risker för komplikationer.

  Det är viktigt för oss att du som patient är delaktig i din vård och behandling och du har rätt att vara så trygg som möjligt utifrån dina egna förutsättningar.

  Egenvård

  Du kan själv göra mycket för att främja din återhämtning. För god återhämtning är det viktigt att du så tidigt som möjligt kommer upp och rör på dig, så sitt uppe till alla måltider och ta regelbundet promenader i korridoren. Rörelse främjar blodcirkulation så att du i längden undviker att få blodpropp. Rörelse främjar tarmens rörelser så att du kan undvika att bli förstoppad. Rörelse främjar även sårläkning då den ger bättre blodcirkulation. Sist men inte minst är det viktigt att röra på sig för att främja din andning så att du undviker att drabbas av lunginflammation.

  Det är viktigt att du känner dig trygg vid hemgång och att du känner igen varningssignaler på försämring eller komplikation.

 • Vi ber anhöriga att ringa efter kl. 10.00.
  Besökstider: kl. 14-19.

  Använd handdesinfektion efter att du tvättat händerna med tvål och vatten för att minska spridning av bakterier.

  Vi ber anhöriga att

  • respektera besökstider
  • inte vara för många inne hos patienten – max 2-3 st
  • ta inte med starkt doftande blommor
  • vi har ej möjlighet att värma mat, som anhörig kan du köpa mat via swish från patientköket.
  • Ta om möjligt med alla typer av värdesaker, såsom smycken, kontanter etc. hem.

  Prata med ansvarig sjuksköterska om du vill boka ett samtal med läkare.

  Södersjukhuset är ett rökfritt sjukhus och rökning kan bara ske på anvisade platser utanför byggnaden. Vi har ett allrum med TV, där det går bra att umgås.
  Vid besök utanför dessa besökstider hänvisar vi till dagrummet eller övriga gemensamhetsutrymmen på sjukhuset.

 • Arbetsterapeuterna

  bedömer hur du klarar dig i dagliga livet (ADL) som personlig vård, boende, arbete och fritid. Vi hjälper dig också med att prova ut hjälpmedel, minnesbedömning andra bedömningar och rådgivning för att underlätta vardagen.

  Fysioterapeuterna

  stöttar dig i den akuta rehabiliteringen. Fysioterapeuten gör olika typer av bedömningar och insatser under din vårdtid. Du kan till exempel få hjälp med

  • andnings- och inhalationsteknik
  • utprovning av gånghjälpmedel
  • genomgång av förflyttningsteknik och träning.


  Fysioterapi i det akuta skedet efter buk-, kärl- och bröstkirurgi förebygger postoperativa komplikationer.

  På avdelningen kan vi hjälpa dig med:

  • mobilisering – aktiv förflyttning
  • andningsvård
  • instruera och informera om förflyttningsteknik
  • information pre- och postoperativt
  • bedömningar inför fortsatt rehab
  • utprovning av gånghjälpmedel


  Efter din operation är det viktigt med tidig mobilisering. Tidig mobilisering innebär att du skall komma upp i sittande eller stående så snart det är möjligt efter operationen. Detta för att minska risken för komplikationer som lunginflammation och blodpropp. Fysioterapeuten stöttar dig i att återfå din fysiska funktion som styrka, balans och kondition efter operationen.

  Att återhämta sig efter bukkirurgi