Hoppa till huvudinnehållet

Vårdavdelning 67, Kirurgi

Här vårdas patienter med sjukdomar i mag- och tarmkanalen före och efter operation.

Telefonnummer:
08-123 61 267
  • Karta över sjukhusområdet Huvudentré
    Entré: Huvudentré
    Hiss: B
    Våning: 7
    Gå via huvudentrén till Hiss B, plan 7.
  • Här vårdas patienter som behöver behandling av sjukdomar i nedre mag- och tarmkanalen, till exempel operation av tjock- och ändtarmscancer, inflammatoriska tarmsjukdomar och vissa andra benigna kolorektala sjukdomstillstånd.

    Vi har 12 vårdplatser och på avdelningen arbetar vi i team kring patienten med läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeut/sjukgymnast, medicinsk sekreterare samt köksassistenter. Vid behov finns även arbetsterapeut, dietist och kurator (stomiterapeut, kontaktsjuksköterska).

    Några av de vanligaste operationerna

     

    Södersjukhuset är ett undervisningssjukhus, vilket innebär att du som patient kan komma att möta studenter inom alla yrkeskategorier. Kirurgkliniken har ett stort antal studenter inom olika yrkeskategorier som gör sin praktiska grund- och specialistutbildning under större delen av året.

  • Ta med legitimation, egna hygienartiklar, innetofflor. Ta inte med egna läkemedel till avdelningen, det får du av ansvarig sjuksköterska. Undantaget är inhalationer, hudkrämer och ögondroppar. Lämna smycken och värdesaker hemma.
    Vi har ett patientkök där det serveras frukost, lunch och middag som du hämtar själv. Samtliga måltider intas i dagrum. Mellan måltiderna finns det tillgång till mellanmål, kaffe/te, näringsdrycker och smoothies.
    Det går bra att använda mobiltelefon på avdelningen och vi ser helst att du så långt det är möjligt själv sköter all kommunikation med dina närstående. Sjukhuset erbjuder fri wi-fi.

    Vid tarmkirurgi arbetar vi efter ERAS-konceptet (Enhanced Recovery After Surgery) i syfte att förbättra återhämtningen och minska risken för komplikationer efter en stor operation. Det innebär att du ska få ordentlig information före operationen, vara väl smärtlindrad, inta mat och dryck direkt efter operationen och att du skall vara uppe och röra på dig så mycket som möjligt.

    Rond med läkare sker vid din säng en till två gånger per dag på vardagar. På helgerna en gång per dag. Ronden sker dagligen mellan 8:30 – 9:30. Under ronden får du träffa ansvarig läkare som går igenom prov- och undersökningsresultat och din fortsatta vård. Du som patient informerar själv dina närstående i den mån det är möjligt.

    Du skrivs vanligen ut från avdelningen före lunch. Inför din hemgång har du ett utskrivningssamtal med läkare där ni går igenom din vårdtid. Du får då ett utskrivningsmeddelande med uppdaterad läkemedelslista, recept och eventuellt sjukskrivningsintyg. Närstående är välkomna att delta under samtalet.

    Efter utskrivning kan du vända dig till

    1. avdelning du varit inlagd om frågor gällande operation eller vårdtid.
    2. till kirurgmottagningen vid frågor om ev återbesök eller operationstid
    3. Vårdguiden på telefon nr. 1177 samt hemsidan www.1177.se för information om sjukdomar, hälsa, vård och omsorg.
    4. vid akuta symtom vänder du dig till din jour- eller akutmottagning
      För information om läkemedel på hemsidan www.fass.se.

    Hygienrutiner

    Använd handdesinfektion efter att du tvättat händerna med tvål och vatten för att minska spridning av bakterier. Sprita gärna toalettsitsen med ytdesinfektion innan toalettbesök. Använd alltid handdesinfektion före måltider.

    Delaktig patient

    Du har en unik kunskap om dig själv och dina behov, förväntningar och resurser. Forskning visar att resultat av vård och behandling blir bättre om du är delaktig. Du har rätt till information om ditt hälsotillstånd, prover och undersökningar, behandlingar och deras effekter/konsekvenser, dina läkemedel och deras effekter/biverkningar, eventuella risker för komplikationer.

    Det är viktigt för oss att du som patient är delaktig i din vård och behandling och du har rätt att vara så trygg som möjligt utifrån dina egna förutsättningar.

    Egenvård

    Du kan själv göra mycket för att främja din återhämtning. För god återhämtning är det viktigt att du så tidigt som möjligt kommer upp och rör på dig, så sitt uppe till alla måltider och ta regelbundet promenader i korridoren. Rörelse främjar blodcirkulation så att du i längden undviker att få blodpropp. Rörelse främjar tarmens rörelser så att du kan undvika att bli förstoppad. Rörelse främjar även sårläkning då den ger bättre blodcirkulation. Sist men inte minst är det viktigt att röra på sig för att främja din andning så att du undviker att drabbas av lunginflammation.
    Det är viktigt att du känner dig trygg vid hemgång och att du känner igen varningssignaler på försämring eller komplikation

  • Vi ber anhöriga att ringa efter kl. 10.00.
    Besökstider: kl. 14-19.

    Använd handdesinfektion efter att du tvättat händerna med tvål och vatten för att minska spridning av bakterier.

    Vi ber anhöriga att:

    • respektera besökstider
    • inte vara för många inne hos patienten – max 2-3 st
    • ta inte med starkt doftande blommor
    • vi har ej möjlighet att värma mat, som anhörig kan du köpa mat via swish från patientköket
    • Ta om möjligt med alla typer av värdesaker, såsom smycken, kontanter etc. hem

    Prata med ansvarig sjuksköterska om du vill boka ett samtal med läkare.

    Södersjukhuset är ett rökfritt sjukhus och rökning kan bara ske på anvisade platser utanför byggnaden. Vi har ett allrum med TV, där det går bra att umgås.

    Vid besök utanför dessa besökstider hänvisar vi till dagrummet eller övriga gemensamhetsutrymmen på sjukhuset.

  • Arbetsterapeuterna

    bedömer hur du klarar dig i dagliga livet (ADL) som personlig vård, boende, arbete och fritid. Vi hjälper dig också med att prova ut hjälpmedel, minnesbedömning andra bedömningar och rådgivning för att underlätta vardagen.

    Fysioterapeuterna

    stöttar dig i den akuta rehabiliteringen. Fysioterapeuten gör olika typer av bedömningar och insatser under din vårdtid. Du kan till exempel få hjälp med

    • andnings- och inhalationsteknik
    • utprovning av gånghjälpmedel
    • genomgång av förflyttningsteknik och träning.


    Fysioterapi i det akuta skedet efter buk-, kärl- och bröstkirurgi förebygger postoperativa komplikationer.

    På avdelningen kan vi hjälpa dig med:

    • mobilisering – aktiv förflyttning
    • andningsvård
    • instruera och informera om förflyttningsteknik
    • information pre- och postoperativt
    • bedömningar inför fortsatt rehab
    • utprovning av gånghjälpmedel


    Efter din operation är det viktigt med tidig mobilisering. Tidig mobilisering innebär att du skall komma upp i sittande eller stående så snart det är möjligt efter operationen. Detta för att minska risken för komplikationer som lunginflammation och blodpropp. Fysioterapeuten stöttar dig i att återfå din fysiska funktion som styrka, balans och kondition efter operationen.

    Att återhämta sig efter bukkirurgi