Hoppa till huvudinnehållet

PrEP

På Venhälsan erbjuder vi behandling med PrEP (preexpositionsprofylax) mot hiv

 

Drygt 2.000 personer får PrEP-behandling hos oss på Venhälsan.

Sedan september 2022 har vi tyvärr väntelista för PrEP. Vi kan tyvärr inte estimera hur lång tid man kan få vänta innan PrEP-start då efterfrågan är långt mycket högre än vår kapacitet.

Från och med slutet av september 2023 finns det även möjlighet att få PrEP-behandling på Specialistmottagning sexuell hälsa Huddinge, Karolinska Universitetssjukhuset. De har inte att någon egen väntelista utan erbjudande om PrEP-start i Huddinge kommer skickas till de som väntat längst på vår väntelista.

Du är välkommen att kontakta oss om du är intresserad av att börja med PrEP.

Läs mer om PrEP och behandling med PrEP i vår broschyr:

PREP-Broschyr 2021.pdf (pdf, 657 kB)

Om du behöver boka tid för PrEP-kontroll kan du enkelt beställa tid via e-tjänsterna på 1177

 

Egenprovtagning för PrEP blir Venhälsan Online

Från och med maj 2024 kommer du som står på PrEP och är med i egenprovtagningsprogrammet hos oss på Venhälsan att föras över till vårt heldigitala PrEP-program Venhälsan Online.

Venhälsan Online är vår nya digitala mottagning i Alltid öppet, där vi träffar dig via videomöte i din mobil eller på din dator.

Vi har lyssnat in era önskemål och förbättringsförslag och arbetat för ett så säkert och användarvänligt digitalt vårdprogram som möjligt. Venhälsan Online möjliggör också att fler kan erbjudas PrEP hos oss på Venhälsan.

Vad innebär det för dig?

 • Du kommer att bokas in för ett videomöte via Alltid öppet när det är dags för din nästa PrEP-kontroll/provtagning. Hädanefter kommer alla provtagningar att ske genom ett videomöte med oss på Venhälsan var tredje månad.
 • Ett videomöte för PrEP-kontroll tar inte mer än max 15 minuter. Under mötet har du möjlighet att ta upp eventuella frågor och funderingar. Behöver du mer tid så ordnar vi förstås det.
 • Under videomötet beställer vi alla prover åt dig för egenprovtagning.
 • Hemtester för klamydia och gonorré skickas som förut till en adress som du väljer och du skickar sedan in proverna till lab.
 • Blodprover lämnar du antingen på någon av Karolinska laboratoriets provtagningsenheter, eller hos oss på Venhälsan på drop-in tisdagar 15:00-18:00 och torsdagar 09:00-11:30.
 • Provsvar skickas automatiskt till dig precis som förut, och recept förnyas när dina provsvar är klara.
 • Du kommer inte att behöva komma till mottagningen för ett årsbesök utan detta sker också via videomöte.
 • Vid varje videomöte för provtagning bokas nästa möte in. Du kommer själv att kunna boka om din tid för videomöte i appen Alltid öppet.
 • Du kommer att kunna kontakta oss via chatt i Alltid öppet, utöver möjligheten att ringa till oss och kontakta oss via 1177 som förut.
 • Vid behov av undersökning, behandling eller vaccination bokas fysiska besök in på mottagningen som vanligt.
 • Du kommer alltid att ha möjlighet att välja fysiskt besök på Venhälsan.

Vad behöver du göra?

 • Ladda ner appen Alltid öppet (iPhone / Android) och logga in för att aktivera ditt konto. Du kan även använda Alltid öppet via webbläsare på dator, nu.

Vad händer nu?

Vi kommer att höra av oss med bokning av videomöte när det är dags för dig att föras över till Venhälsan Online via Alltid öppet. Tills dess genomför du din egenprovtagning precis som du har gjort tidigare.