Hoppa till huvudinnehållet

Modersmjölkcentralen

Hit kan du vända dig för att bidra med ditt överskott av bröstmjölk. Mjölken ges till barn som vårdas på någon av neonatalavdelningarna i Region Stockholm.

Telefonnummer: 08 - 123 669 73 eller mobil  073 - 668 16 27.

 

 

 • Karta över sjukhusområdet Huvudentré
  Entré: Huvudentré
  Hiss: G
  Våning: 0
 • Mjölken behövs till för tidigt födda barn och nyfödda sjuka barn. Ibland har vi brist på bröstmjölk, så ditt bidrag är av stor betydelse. Ditt bröstmjölksöverskott behöver inte vara stort - även små mängder kommer till stor nytta. En viss ekonomisk ersättning utgår. Du kan även låna bröstpump kostnadsfritt.

  Modersmjölken lämnas på Modersmjölkcentralen på Södersjukhuset, av mödrar från hela länet, eller hämtas med bil i hemmet. Modersmjölken levereras sedan till för tidigt födda och nyfödda barn vid neonatalvårdsavdelningar på sjukhusen i Stockholms län.

  Om du vill lämna bröstmjölk måste du fylla i en hälsodeklaration, som skall godkännas av medicinsk ansvarig läkare på Modersmjölkcentralen. Du får dessutom ta ett (gratis) blodprov avseende Hepatit B och C samt HIV.

 • Så här går det till att lämna bröstmjölk

  Du samlar bröstmjölken i speciella engångsburkar som Modersmjölkcentralen (MMC) tillhandahåller. Burkarna skickas hem till dig med post, men det går också bra att hämta dem på MMC. Den frysta mjölken skall levereras till MMC i dessa burkar.

  Var noga med din personliga hygien. Tvätta händerna med tvål och vatten före och efter varje amning och urpumpning. Tvätta bröstvårta och vårtgård med ljummet vatten, torka med ren handduk.

  Använd endast rena och torra uppsamlingskärl att samla mjölken i. Det är viktigt att du diskar alla pumpsetstillbehör noggrant, helst i diskmaskin efter varje användning.

  Ställ in pumpsetsflaskan med bröstmjölk i kylskåpet. När mjölken har svalnat hälls bröstmjölken i plastburkar som du har fått från MMC. All mjölk som du har samlat under ett dygn måste hällas i en och samma plastburk. Burken förvaras i kylskåp hela tiden. Bröstmjölken får sparas i ett dygn.

  Lägg mjölkburkarna i frysen. Leverans till MMC bör ske var 14:e dag. Använd kylväska med frysklampar när du transporterar mjölken, det är viktigt att mjölken inte tinar. Om du vill ha hjälp med leveransen av mjölken så kontakta MMC så ordnar vi med transport.

 • Din bröstmjölk undersöks med bakterieodling varje gång du lämnar in mjölk. Vi kontakter dig om det skulle finnas för mycket bakterier i mjölken. Vid viss bakterieväxt kan det hända att du inte blir godkänd som givare. När mjölken blir godkänd värmebehandlas (pastöriseras) den före användning.

  Om du blir förkyld utan feber kan du ge bröstmjölk som vanligt. Men om du får någon annan infektion och/eller använder antibiotika så behöver du göra ett tillfälligt avbrott som bröstmjölksgivare. Om du är osäker på hur du ska göra så ta kontakt med MMC.

  Du får vara bröstmjölksgivare i högst tre månader. Eventuellt kan du få fortsätta längre, men då måste du ta nya prover och diskutera med den läkare som är medicinsk ansvarig för MMC. Viss ekonomisk ersättning utgår till dig som lämnar bröstmjölk.

  Tack för att du hjälper till!