Hoppa till huvudinnehållet
Startsida / Besöka sjukhuset / Avgifter & högkostnadsskydd
Besöksförbud på Södersjukhuset

För att minska risken för smittspridning av covid-19 för Södersjukhusets patienter och medarbetare införs ett generellt besöksförbud. Undantag kan göras i särskilda fall. Läs mer

Avgifter och högkostnadsskydd

Hälso- och sjukvården i Sverige bekostas till största delen av landstings- och kommunalskatter. Den avgift som du betalar vid exempelvis ett läkarbesök är bara en liten del av vad det faktiskt kostar.

Du betalar samma patientavgifter både i den landstingsdrivna vården och den privata vården som landstinget har avtal med. Nytt för 2018 är att barn 0-17 år och patienter över 85 år slipper betala patientavgift på närakuterna. Läs mer om patientavgifter på 1177 Vårdguiden.

 • Avgifter

  På Södersjukhuset betalar du samma patientavgift som på övriga landstingsägda sjukhus. Patientavgifterna bestäms av landstingsfullmäktige.

  Avgiften för den tid du är inlagd på sjukhus kallas slutenvårdsavgift. En faktura skickas hem till dig efter utskrivningen. In- och utskrivningsdag räknas som en dag.

  Frikort innebär inte att du har fri sjukvård när du är inlagd på sjukhus. På 1177 Vårdguiden hittar du mer information om aktuella patientavgifter.

 • Högkostnadsskydd

  Det finns ett högsta belopp för hur mycket du behöver betala för hälso- och sjukvård i ett landsting. För sjukvård i öppenvården (den vård du får utan att behöva läggas in) i Stockholms läns landsting är högkostnadsbeloppet 1 100 kronor.

  För föräldrar som har flera barn under 18 år i sin vård, får barnen gemensam avgiftsbefrielse när kostnaderna sammanlagt uppgår till 1 100 kr.

  Logga in på 1177.se för att hålla koll på dina avgifter i öppenvården och se om du har nått gränsen för frikort.

 • Fakturafrågor

  Har du frågor om din faktura från Södersjukhuset eller behöver hjälp med att tolka den?

  Då är du välkommen att kontakta patientkontoret på ov.sodersjukhuset@sll.se

  Telefon: 08-616 14 21
  Telefontid: måndag-fredag mellan kl. 10.00-11.30

  Det går också bra att kontakta oss via 1177

 • Avgifter för utländska medborgare

  Kommer du från ett annat EU-land, EES-land eller Schweiz ska du ha ett europeiskt sjukförsäkringskort, EU-kort, för att visa att du har rätt till akut, nödvändig vård till vanlig patientavgift. Har du inte det kan du få betala hela vårdkostnaden själv.

  Om du däremot vill ha planerad vård som inte är akut och inte vill betala mer än patientavgift ska du ha ett intyg som visar att hemlandet betalar vården. Om du saknar det betalar du hela kostnaden för vården själv.

  Du som söker vård i Sverige har alltid möjlighet att få ersättning i efterhand från det land du bor i, förutsatt att det är inom EU eller EES-länderna Island, Norge och Liechtenstein samt Schweiz.

  Om du kommer från något land utanför EU, EES och Schweiz får du nästan alltid betala hela vårdkostnaden själv oavsett om det handlar om akut eller planerad vård.