Hoppa till huvudinnehållet

Till dig som ska opereras

Vårt mål är att så långt som möjligt lindra eller bota din sjukdom eller skada. För att nå ett så bra resultat som möjligt är det viktigt att du känner dig välinformerad och trygg inför din behandling.

Här finns information om vilka förberedelser du ska tänka på innan en operation men också sådant som är bra att tänka på efter operationen. Det är vanligt att känna viss oro och många har frågor om bedövning och narkos och vad som händer om man ska sövas.

Om din operation har ställts in av andra skäl än medicinska har du som patient rätt till ersättning. Förutsättningen för att få ersättning är att du som patient har fått beskedet mindre än 48 timmar före tiden för operationen.

Uteblivet besök från planerad operation i slutenvården debiteras med 400 kr, om man inte lämnat återbud minst 72 timmar före avtalad tid.

Förhinder

Kom ihåg att lämna återbud minst 72 timmar före avtalad tid om du inte kan komma. Uteblivet besök från planerad operation i slutenvården som inte avbokats debiteras med 400 kr.

  • Några veckor innan operationen får du en kallelse med detaljerad information om det behövs särskilda förberedelser inför operationen. Ibland behövs extra kontroller i form av till exempel blodprovtagning. Dessutom står ofta två tider i samma kallelse, där den första tiden är ett inskrivningsbesök och den andra tiden för operationen.

    Läkemedel som kan påverka operationen

    Före operationen måste du göra uppehåll med vissa mediciner eftersom de ökar blödningsrisken (även vissa receptfria läkemedel och naturläkemedel berörs). Ibland står det i kallelsen exakt vilka mediciner som berörs och när du ska sluta med dem. Om du kommer på ett inskrivningbesök går läkaren igenom detta med dig.

    Planera för rehabilitering och vardagen efter utskrivning

    Beroende på vilken sorts operation du ska genomföra, kommer din vardag se väldigt olika ut efter utskrivning. Ofta räcker en kortare sjukskrivning där du är uppe och rör på dig som vanligt direkt efter operationen, men ibland kan man behöva både sjukgymnastik och hjälpmedel en tid.

    Avstå från rökning

    Du som röker kan minska risken för komplikationer i samband med din operation genom att avstå från rökning minst fyra, men helst åtta veckor, före operation och minst fyra, men helst åtta veckor efter operation. Om tiden till operation är kort rekommenderas du att avstå den tid som är kvar till operation och den rekommenderade tiden efter.  Komplikationer som kan uppstå utan rökstopp är försämrad sårläkning, ökad risk för infektioner och problem i hjärta, lungor och blodkärl.

    Det finns olika sätt att få hjälp med att bli rökfri i samband med operation. Vissa klarar det på egen hand, medan andra behöver stöd från sjukvården. På Södersjukhuset kan du få stöd via vår rökstoppsmottagning, både innan och efter operation. Prata med personalen om du önskar få komma till rökstoppsmottagningen.

    Du kan även vända dig till din vårdcentral, företagshälsovård eller Sluta-röka-linjen som ger kostnadsfri rådgivning på 020-84 00 00 och www.slutarokalinjen.se

    Avstå från alkohol 

    Du kan minska risken för komplikationer i samband med din operation genom att avstå från alkohol minst fyra veckor före din operation och en tid efter operation till såret läkt och du mår bra. Om tiden till operation är kort rekommenderas du att avstå den tid som är kvar till operation och den rekommenderade tiden efter. Vid alkoholintag ökar bland annat risken för blödningar, försämrad sårläkning samt infektioner. Eftersom gränsen för vad som anses är skadligt inte är kartlagd än, är rekommendationen att avstå helt från alkohol innan och efter din operation.

    För att få stöd med ett alkoholuppehåll kan du kontakta din vårdcentral eller prata med personalen där du ska opereras för att få hjälp att komma till en enhet för stöd. Du kan även vända dig till Alkohollinjen som ger kostnadsfri rådgivning på 020-84 44 48 och www.alkohollinjen.se

  • I samband med narkos eller bedövning är det viktigt att magsäcken är tom på maginnehåll. Men det är lika viktigt att du inte är fastande onödigt länge.

    Vi rekommenderar att du äter och dricker som vanligt fram till sex timmar innan du ska opereras och att du dricker klara drycker (se definition nedan) ända fram till två timmar före din operation.

    Klara drycker är: Vatten, kaffe/te utan mjölk, klar saft, sportdryck men inte mjölk och mjölkprodukter. Drick gärna sockerhaltiga drycker som hjälper dig att minska de obehag man kan känna när man inte äter.

    Om du inte har fått några särskilda instruktioner så innebär det att du får äta fram till klockan 02.00 på operationsdagen och dricka klara drycker fram till 06.00.

    Om du röker eller snusar ska du göra ett uppehåll under fastan.

  • För att minska risken för infektion i samband med operation är det viktigt att duscha innan. Du kommer få instruktioner om hur du ska duscha, vilket innebär att du tvättar hela kroppen, inte bara det område som ska opereras. I bland måste du duscha flera gånger och använda en särskild tvållösning med bakteriedödande medel. Du kommer då få information om hur du utför duschen.

    Under operationen får du inte ha smycken på dig. Även piercingsmycken måste tas bort. Använd inte heller kosmetika eller parfym. Färgen på läppar och naglar talar om hur du mår, därför är det viktigt att du inte använder läppstift, nagellack eller lösnaglar.

  • Innan operationen kommer du behöva fylla i en hälsodeklaration eller ett formulär för att skatta din hälsa. Det är för att vi ska få en så god bild som möjligt av din hälsa före operationen.

    Vid vissa operationer kan du göra din hälsodeklaration via ett webbformulär. Du behöver då personliga inloggningsuppgifter som du får när din operation är planerad. Om du har fått inloggningsuppgifter kan du logga in här för att göra en hälsodeklaration.

  • På Södersjukhuset börjar vi 2019 att skicka data till Svenskt perioperativ register (SPOR). Det är ett kvalitetsregister som samlar information/data om vården i samband med en operation.

    Syftet är kunna utvärdera och förbättra vården för alla patienter som genomgår en operation. Läs mer om registret och registrering av personuppgifter och dina rättigheter som patient. Du kan också läsa mer på www.spor.se