
Akutmottagning för våldtagna - regionalt kunskapscentrum
Akutmottagning för våldtagna är ett regionalt kunskapscentrum för vård efter sexuellt övergrepp. Vi arbetar med att förvalta, sprida och utveckla ny kunskap om konsekvenser av sexuellt våld och bästa möjliga vård för den drabbade.
Våra ledord är trygghet, delaktighet, tillgänglighet.
Om Akutmottagning för våldtagna
- Akutmottagning för våldtagna har öppet dygnet runt.
- Alla besök är kostnadsfria.
- All undersökning och behandling är frivillig.
Vår mottagning består av ett team med medicinsk personal och samtalsbehandlare (kuratorer, psykoterapeuter och psykologer) samt medicinsk sekreterare.
Samtliga personer bosatta i Stockholms län erbjuds efter akutbesöket kostnadsfri uppföljning, antingen på Akutmottagning för våldtagna eller på en av våra närstående enheter (till exempel Ungdomsenheten, Maria Ungdom). Vi erbjuder psykosocialt krisstöd, vilket innebär samtal med fokus på aktuell händelse under en begränsad tid, till personer som inte redan har en pågående terapeutisk kontakt/samtalskontakt.
Personen bestämmer själv om hen vill polisanmäla händelsen. Att polisanmäla är inget krav för att få hjälp. Om personen önskar polisanmäla kan hen oftast få göra det i våra lokaler. Vi kan hjälpa till med att kontakta polisen.
Rättsmedicinsk spårsäkring med provtagning för DNA från förövare kan utföras inom en vecka från övergreppet, men helst så snart som möjligt. För spårsäkring kan det vara bra att inte duscha eller borsta tänder. Bevis som kan blivit besudlade tex. kläder och lakan kan du spara i papperspåsar hemma. Annan form av bevissäkring, exempelvis dokumentation av skador kan göras så länge sådana finns. Vi har möjlighet att förvara spårsäkringen hos oss i två år, för att ge personen tid att besluta kring eventuell polisanmälan.
Kunskapscentrum
Akutmottagning för våldtagna är ett regionalt kunskapscentrum för vård efter sexuellt övergrepp. Vi arbetar med att förvalta, utveckla och sprida kunskap om bemötande och konsekvenser av sexuellt övergrepp med syfte att stärka det akuta omhändertagandet och uppföljning för den som utsatts.
Det gör vi genom att:
- Utveckla nya arbetsmetoder och kvalitetssäkra regionens rutiner och arbetssätt
- Driva och delta i forskningsprojekt
- Ansvara för och medverka i utbildning av hälso- och sjukvårdspersonal inom Region Stockholm
Utbildning i akut omhändertagande vid sexuellt övergrepp
Akutmottagningen för våldtagna erbjuder utbildning i akut omhändertagande vid sexuellt övergrepp till region Stockholms akutsjukhus.
Utbildningen innehåller:
- Föreläsning i omhändertagande efter sexuellt övergrepp.
- Auskultation en dag på akutmottagningen för våldtagna
- Utbildning, rådgivning och rutiner för spårsäkring
- Uppföljning och stöd efter auskultation
Är er mottagning intresserad av utbildningen eller vill beställa affisch, broschyr eller visitkort? Välkommen att kontakta utbildningsansvarig via formuläret längre ner på sidan.
Information till vårdgivare och andra myndigheter
Ring 08-123 646 70 innan personen hänvisas till Akutmottagning för våldtagna.
Vi tar emot
- Personer som utsatts inom en månad efter övergreppet.
- Personer som utsatts för sexuellt övergrepp, oavsett könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning.
- Vi tar emot personer över 13 år samt yngre barn som börjat menstruera. Övriga barn under 13 år hänvisas till barnsjukhusens akutmottagningar.
- Vi liksom andra vårdgivare har skyldighet enligt lag att anmäla till socialtjänsten (SoL) vid oro om ett barn farit illa.
Personer som utsatts längre tid tillbaka kan hänvisas vidare, till exempel till Alla kvinnors hus, RFSU, ungdomsmottagningar, primärvård eller psykiatri.
Akutmottagning för våldtagna tar emot personer som utsatts i hela Stockholms län eller som är bosatta i länet. För akutbesök tar vi även emot besökande i länet, eller personer som utsatts på väg till länet, exempelvis på kryssningsfartyg.
Vi tar inte emot
- Personer som behöver sjukhusvård av medicinska skäl eller som har skador som behöver utredning eller vård. Akutmottagning för våldtagna har inga slutenvårdsplatser och ingen övervakningsmöjlighet för personer som är somatiskt instabila eller kräver omedelbar psykiatrisk specialistvård.
- Misshandlade personer som inte utsatts för sexuellt övergrepp. Dessa personer tas om hand på kirurgisk mottagning (avgränsning mot misshandel: förövaren haft sina händer innanför kläderna).
Patientinformation
Du som är patient kan läsa mer om mottagningen här.(Extern länk)
Kontakta utbidningsansvarig
Övriga kontakter
Vid akut fara, ring 112
Försämrat psykiskt mående:
Psykiatriska akutmottagningen ST: Görans sjukhus 08-123 492 00
Övriga stödlinjer
Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
Kvinnofridslinjen ger stöd till personer som utsatts för fysiskt, psykisk eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du ringer anonymt.
Läs mer om kvinnofridslinjen här.(Extern länk)
Nationella stödlinjen för män: 020-80 80 80
Nationella stödlinjen för män är öppen varje dag från 07:00-21:00 samtalet är gratis och du ringer anonymt.
Läs mer om stödlinjen för män här.(Extern länk)
Nationella stödlinjen för transpersoner: 020-55 00 00
Nationella stödlinjen för transpersoner är en stödlinje för vuxna transpersoner, inklusive ickebinära, som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp. Linjen är öppen varje dag 11–19. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer.
Läs mer om stödlinjen för transpersoner här.(Extern länk)
ORIGO Stockholm: 020-25 30 30
Origo Stockholm erbjuder stöd och rådgivning till unga 13-26 år som bor i Stockholms län. Telefonlinjen är öppen måndag-torsdag kl 09.00-16.00 (fredagar 9.00-15.00). Du behöver inte säga vem du är och samtalet syns inte på telefonräkningen.
Läs mer om ORIGO här.(Extern länk)
Mansmottagningen: 08-123 393 90
Mansmottagningen är en sex- och samlevnadsmottagning och tar emot män och transpersoner för samtal, stöd och testning.
Läs mer om Mansmottagningen här.(Extern länk)
RFSU: 020-34 13 16
Här kan du läsa mer om olika typer av våld och utsatthet, men också om vilka rättigheter du har och vilket stöd du kan få.
Våld och övergrepp.(Extern länk)
Mikamottagningen: 08-508 25 501
Du som är över 18 år, har erfarenhet av sex mot ersättning eller har sex på ett sätt som inte får dig att må bra, kan få hjälp av Mikamottagningen.
Läs mer om Mikamottagningen här.(Extern länk)
Ellencentret, Chatta anonymt
Ellencentret finns för dig som är mellan 15-25 år och har erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, så kallad “sugardejting” eller att bli såld av andra.
Hos oss får du gratis hjälp och stöd, oavsett kön eller könsidentitet.
Brottsoffermyndigheten: www.brottsoffermyndighten.se(Extern länk)
Ideella verksamheter/föreningar
Alla Kvinnors Hus: 08-644 09 20
Alla Kvinnors Hus är en ideell och partipolitiskt obunden organisation med lång erfarenhet av att arbeta med vuxna och barn som utsatts för våld i nära relation. Vi ger samtalsstöd, rådgivning och erbjuder skyddat boende till kvinnor, män, transpersoner och barn. Vi tar även emot medföljande husdjur.
Läs mer om Alla Kvinnors Hus här.(Extern länk)
Matildaverksamheten: 08-646 1 70
Matildaverksamheten erbjuder rådgivning, stöd och skydd till kvinnor med utländsk bakgrund, med eller utan uppehållstillstånd. Det kostar ingenting att komma till Matildaverksamheten och vi har tystnadsplikt.
Läs mer om Matildaverksamheten här.(Extern länk)
Somaya stödjour: 020-81 82 83
Somaya stödjour är en ideell förening som stöttar kvinnor, män och hbtqi-personer med utländsk bakgrund som är utsatta för våld i nära relation och/eller lever i en hederskontext. Stödlinjen är öppen måndag-fredag kl 9-16.
Läs mer om Somaya stödjour här.(Extern länk)
Terrafem: 08-52 10 10
Terrafem erbjuder stödsamtal, skydd och juridisk rådgivning till kvinnor på över 70 språk.
Läs mer om Terrafem här.(Extern länk)
TRIS: 010-255 91 91
TRIS, tjejers rätt i samhället, erbjuder stöd och rådgivning för unga och vuxna oavsett kön, inklusive hbtqi-personer. TRIS har också erfarenhet av att möta unga med intellektuell funktionsnedsättning.
- Senast granskad: 9 oktober 2024