Hoppa till huvudinnehållet

Ögonmottagningen

Vi bedriver specialiserad medicinsk ögonsjukvård – i öppenvård med jourverksamhet måndag-fredag dagtid. Tonvikten ligger på de stora folksjukdomarna såsom åldersförändringar i gula fläcken, glaukom och diabetesförändringar i näthinnan. Vi utför laserbehandlingar och intravitreala behandlingar (injektionsbehandlingar i ögat mot sjukdomar i gula fläcken). Vi utför även ögonläkarbedömningar åt sjukhusets övriga kliniker och privatpraktiserande ögonläkare. 

Hos oss kan du inte operera din gråstarr. Ögonundersökning erbjuds inom vårdvalet, var god se 1177.se.

Vi har en akutmottagning med öppettider måndag–torsdag kl. 8–16 och fredag kl. 9–14.

Återbud måste lämnas 24 timmar före planerat besök. Om du uteblir utan att avboka besöket debiteras du, det gäller även dig med frikort.

Telefonnummer:
08-123 63 760
Telefontider:
måndag - torsdag: 08:15 - 11:30
fredag: 09:00 - 11:30
 • Karta över sjukhusområdet Huvudentré
  Entré: Huvudentré
  Hiss: R
  Våning: 0
  Ögonmottagningen ligger på plan 0, gå mot hiss R.
 • Här arbetar läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, optiker, medicinska sekreterare och administrativ personal. Eftersom Södersjukhuset är ett utbildningssjukhus kan du möta olika studerande hos oss.

 • Ta med legitimation och aktuella glasögon. Undvik att köra bil till besöket då det ofta ges pupillvidgande ögondroppar som ger tillfällig synförsämring som varar i flera timmar.

 • Vänta med att köra bil om du har fått pupillvidgande ögondroppar som ger tillfällig synförsämring som varar i flera timmar.

  Efter ditt besök kan du läsa din journal via 1177 vårdguidens e-tjänster. Vid hög belastning kan det dröja några dagar innan journalen uppdateras.

 • Synprövning

  Synskärpan undersöks vid de flesta besöken för att upptäcka en eventuell synnedsättning. Vi skriver inte ut glasögonrecept, för det hänvisar vi till optiker.

  Tryckmätning

  Tryckmätning kan göras på olika sätt. Ibland behövs bedövningsdroppar med gul färg. Syftet är att upptäcka en eventuell tryckstegring som kan medföra skada på synnerven, vilket sker vid exempelvis glaukom. Undersökningen gör inte ont.

  Pupillvidgning

  Inför olika undersökningar av ögats inre delar samt inför ögonbottenfotografering behöver pupillen vidgas. Det görs med ögondroppar. Olika pupillvidgande droppar kan användas och effekten kan sitta i från några timmar till någon dag.

  Synfältsundersökning

  Vi gör olika typer av synfältsundersökningar. Genom dessa kan vi upptäcka och följa skador på synnerven och synbanorna.

  Undersökning i mikroskop

  Ögat undersöks med hjälp av förstoring i mikroskopet. Starkt ljus lyses på eller i ögat. När starkt ljus kommer rakt in i ögat kan ögat bli bländat en stund efteråt. Det är inte farligt och det går över av sig självt.

  Fotografering

  Vi fotograferar för att dokumentera olika förändringar i och runt ögat. En stor patientgrupp som fotograferas regelbundet är diabetiker. Detta i syfte att upptäcka eventuella behandlingskrävande ögonbottenförändringar.

  Optisk koherenstomografi, OCT

  Med en OCT-bild får man en bild av ögonbotten i genomskärning. Man kan upptäcka väldigt små förändringar i ögonbotten som kan vara svåra att se med endast ögonbottenfotografering eller i mikroskop. Undersökningen går snabbt och gör inte ont.

  Angiografi

  Angiografi är en undersökning som bland annat utförs inför laserbehandling och för diagnos av olika sjukdomar i näthinnan. Med hjälp av ett färgämne som injiceras i blodet får man vid fotografering en mer detaljerad bild av de små kärlen och förändringar i ögonbotten. För att undersökningen ska kunna genomföras behöver pupillen först vidgas.

  Laserbehandling

  Laser är ljus av en viss våglängd. Laserbehandling av ögats näthinna används bland annat för att behandla olika typer av ögonbottenförändringar som kan uppstå vid diabetes och proppbildning i näthinnans blodkärl. Vidare kan andra typer av laserbehandling användas i ögontrycksänkande syfte och för att ta bort efterstarr.

  Fotodynamisk terapi

  Fotodynamisk terapi (PDT) är en kombinationsbehandling med laser och ett läkemedel som sprutas in i blodet. Denna behandling används vid vissa typer av åldersförändringar i ”gula fläcken” i ögat.

  Ultraljud

  Ultraljud är ljudvågor av en viss frekvens som används för att få en bild av ögats inre delar. Ibland kan man inte undersöka ögonbotten i mikroskopet, till exempel på grund av gråstarr eller skymmande blödning, då kan ultraljud vara till hjälp. Undersökningen innebär att en ultraljudsprobe med gel hålls mot ögat. Undersökningen gör ej ont och du får en ögondroppe med bedövning innan undersökningen.

  Injektionsbehandling i ögat

  Vissa mediciner ges i form av en injektion i ögats glaskropp, till exempel läkemedel för behandling av vissa typer av åldersförändringar i gula fläcken. Dessa injektioner utförs inne på operationssal i lokalbedövning. Om det blir aktuellt med injektion får du i samband med ditt läkarbesök utförlig information om behandlingen.