Hoppa till huvudinnehållet

Konsten på Sös

kvinna står i trappa framför stort konstverk i rött-orange
På Södersjukhuset finns över 5 000 konstverk av ett hundratal olika konstnärer! Det är nära en tiondel av hela Region Stockholms konstbestånd.

På bilden syns konstnären Camilla Boström, som ligger bakom den 35 meter höga målningen i den nya behandlingsbyggnaden på Södersjukhuset.

Ett axplock av konsten på Sös

Fredrik Wretmans skulpturer ”Body & Soul” i patinerad brons framför sjukhusets huvudentré är oftast det första konstverket man ser som besökare.

Flera nya miljöer är konstnärligt gestaltade och byggnadsanknutna. Exempel på det är fasaden på den nya försörjningsbyggnaden som Inger Andersson skapat i sträckmetall. Harald Fenns färgstarka glasväggar är en gestaltning som binder samman två våningsplan i tekniktornen. Mest spektakulärt är kanske Camilla Boströms 9 våningar och 34 meter höga väggmålning "Up Yours" (utsnitt ses på bilden ovan).

Sös konstförening

Södersjukhuset har inte bara en stor konstskatt - här finns även en av Sveriges största konstföreningar. Föreningen har funnits sedan 1992 och har i dag ca 600 medlemmar. Som medlem deltar man i konstlotteriet, ett uppskattat evenemang som hålls i samband med årsmötet varje år i februari. I medlemskapet ingår även inbjudningar till diverse konstnärliga arrangemang såsom utställningar, vernissage etc.

Filmer med konstnärer

Möt några av de konstnärer som har gjort verk till Södersjukhuset berättar här.

Om UP YOUR på Södersjukhuet
Camilla S. Boström har skapat en 35 meter hög målning på Södersjukhuset.

Alla har ett namn Elisabeth Henrikssons konstverk finns på neonatalavdelningen på Södersjukhuset.

Konstnären Lina Selander berättar om gestaltningen Herbarium på neonatalavdelningen på Södersjukhuset.

Mer om konsten på Sös