Hoppa till huvudinnehållet

Appen SMS Livräddare vinnare av medicinpriset Medtech 4 Health Innovation Award

https://resources.mynewsdesk.com/image/upload/t_next_gen_article_large_767/rgtykw9rep0xfpai1xli.jpg

Projektet bakom appen som räddar liv på personer med hjärtstopp har fått 100 000 kronor av Medtech4health.

Varje år får ca 1 000 personer hjärtstopp i Stockholms län. Tack vare appen SMSlivräddare kan de drabbade hjälpas genom hjärtstartare och hjärt-lungräddning från frivilliga personer som befunnit sig i närheten.

– Priset är ett erkännande för projektet och att vår forskning bidrar till att rädda liv säger Mattias Ringh, specialistläkare på Södersjukhusets kardiologklinik och forskare vid centrum för hjärtstoppsforskning i Stockholm.

SMSlivräddare startade som en SMS-funktion 2010 och fick snabbt stor spridning i Stockholm. Personer som är 18 år och har genomgått en kurs i hjärt-lungräddning kan anmäla sig som SMS-livräddare. En vetenskaplig studie har visat att andelen patienter som kunde hjälpas med hjärt-lungräddning ökade med 30 procent. Sedan 2015 finns funktionen som en app för smartphone.

– Förutom att utföra hjärt-lungräddning uppmanas livräddaren att ta med en hjärtstartare. Spridning av appen pågår till fler landsting samt även internationellt. Nu planerar vi en vetenskaplig studie för att utvärdera systemets effekter på överlevnaden vid hjärtstopp, säger Mattias Ringh.

Juryns motivering:
”Appen SMS livräddare räddar liv genom att ta till vara en tidigare outnyttjad resurs i vården och underlätta för medmänniskor att hjälpa varandra. ”

Medtech4Health är ett nationellt strategiskt innovationsprogram som finansieras via Vinnova.

Se filmen där Mattias Ringh visar hur appen SMSlivräddare fungerar.
http://www.medtech4healthinnovationaward.se/portfolio-items/sms-livraddaren/

Läs mer om projektet på http://www.smslivraddare.se

Publicerad:

Södersjukhuset AB
Med en av Nordens största akutmottagningar är akutsjukvård i centrum för vår verksamhet och utgör, tillsammans med de stora folksjukdomarna, sjukhusets specialitet. Södersjukhuset har även en av landets största förlossningskliniker och här förs över 7000 barn varje år. Vi är cirka 4 300 medarbetare och till sjukhuset söker omkring 125 000 patienter akut vård varje år. Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, som är en del av Södersjukhuset, tar årligen emot runt 70 000 besök, varav 25 000 besök till akuten. 

På Södersjukhuset bedrivs även en omfattande patientnära forskning och utbildning. För oss är det viktigt att kombinera det stora sjukhusets möjligheter med den nära patientkontakten och se till att leva upp till våra ledord: ”för patienten - med patienten”.

Kontakt
Kontaktbild
Presstjänsten Södersjukhuset
Taggar
  • hlr
Platser
  • Stockholm