En våldtäktslagstiftning som förutsätter samtycke har länge diskuterats i Sverige och i höst presenterar sexualbrottskommittén sitt förslag. Mari Heidenborg är justitieråd och leder på regeringens uppdrag kommitténs arbete. Den 29 september-1 oktober deltar hon i den första ICSoR-konferensen i Sverige (International Conference on the Survivors of Rape) och diskuterar rättsliga aspekter av sexuellt våld, tillsammans med internationella forskare.
ICSoR är en vetenskaplig konferens som samlar forskare, yrkesprofessionella och personer från den ideella sektorn, som i sitt arbete möter personer utsatta för sexuellt våld. Under konferensen får deltagarna chans att ta del av ny kunskap, presentera sin egen forskning och utbyta erfarenheter från olika länders arbete mot sexuellt våld. I år väntas 300 deltagare till ICSoR.
Konferensen handlar om:
- hälsokonsekvenser av sexuellt våld
- rättsliga aspekter på våldtäkt
- sexuellt våld mot män
- våldtäkt i samband med väpnande konflikter
I år arrangeras konferensen för första gången i Sverige och Södersjukhusets Akutmottagning för våldtagna står som värd. Tidigare har konferensen hållits i Portugal, Nederländerna och Irland.
Tid: 29/9-1/10 2016.
Plats: ABF-huset, Sveavägen 84, Stockholm.
Välkommen att redan idag intervjua några av de forskare som gästar konferensen!
Mari Heidenborg är justitieråd och leder på regeringens uppdrag sexualbrottskommitténs arbete med att ta fram ett förslag till samtyckeslagstiftning. I arbetet utreder man en lag som bygger på bevis på samtycke, snarare än förekomst av våld. I arbetet med att ta fram det nya förslaget har Mari Heidenborg mött personer som jobbar mot sexuellt våld, både i och utanför rättsväsendet, i Sverige och utomlands. Mari Heidenborg kommer att delta i seminariet om rättsliga aspekter av sexuellt våld, tillsammans med Elisabeth Sheehy, jurist och professor (Kanada), Lisa Gormley, människorättsexpert (England).
Anna Tiihonen Möller är ledningsansvarig läkare på Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset och forskar om våldtäkt och dess konsekvenser. I sin avhandling från 2015 synliggjorde hon att de som söker vård efter våldtäkt ofta inte har fysiska skador, men drabbas däremot av posttraumatisk stress och depression. Anna har varit drivande i arbetet med att förändra Akutmottagningen för våldtagnas arbete, så att mottagningen i dag tar emot alla, oavsett könsidentitet.
Steven Lucas forskar på hälsokonsekvenser av sexuellt våld. I sin forskning har han visat att kvinnor och män som utsatts för allvarligt sexuellt våld i vuxen ålder har i större utsträckning besvär med sin fysiska hälsa. Psykosomatiska symtom är mer än dubbelt så vanligt hos utsatta kvinnor och mer än tre gånger så vanligt hos utsatta män, jämfört med hos dem som inte har blivit utsatta för allvarligt sexuellt våld i vuxen ålder. Hjärtinfarkt är nästan fyra gånger vanligare bland utsatta kvinnor i åldern 56 - 74 år. Steven Lucas kommer att delta i seminariet om sexuellt våld och dess hälsokonsekvenser, tillsammans med forskare från Norge och Danmark.
För intervjuförfrågningar kontakta: Johanna Gréen, Södersjukhusets pressansvarig, tfn 070 484 10 76 eller johanna.green@sodersjukhuset.se