Hoppa till huvudinnehållet
Information till patienter angående vårdstrejken

Södersjukhuset omfattas av Vårdförbundets strejk som inletts den 4 juni. Läs mer här.

Nu invigs Sös Bröstcentrum – Europas största centrum för att upptäcka och behandla bröstcancer

https://resources.mynewsdesk.com/image/upload/t_next_gen_article_large_767/cn2cukdbqkormrcpf8z0.jpg
Fotograf/Källa: Torkel Ekqvist, Fotogruppen Södersjukhuset

Torsdag 9 februari invigs Södersjukhusets nya bröstcentrum i centralt belägna lokaler vid Södra station. Till det nya centret kallas kvinnor för mammografiska hälsoundersökningar och utredningar vid misstänkt bröstcancer. I samma lokaler ryms också Karmastudien - en av världens största studier för att tidigare upptäcka och förebygga bröstcancer.

– Tidigare har bröstcancerpatienter slussats mellan olika sjukhus och verksamhetsområden. Nu ansvarar bröstcentrum för hela vårdkedjan, från utredning och diagnos till behandling (kirurgisk eller onkologisk) samt uppföljning och rehabilitering, säger Mariann Iiristo, patientflödesledare, och överläkare onkologi, på Södersjukhusets Bröstcentrum.

På Bröstcentrum görs mammografiska hälsoundersökningar (screening), undersökningar av kvinnor som remitterats hit av sin husläkare eller själva kontaktat bröstcentrum för att de upptäckt en knöl i bröstet. På Bröstcentrum genomförs också ärftlighetsutredningar av kvinnor som har bröstcancer i släkten.

– De flesta kvinnor som kommer till oss är trots allt friska, därför känns det bra att kunna välkomna dem till våra fräscha lokaler utanför sjukhusmiljön, säger Mariann Iiristo.

Karmastudien - en av världens största bröstcancersstudie
I Södersjukhusets nya Bröstcentrum pågår även Karmastudien, ett bra exempel på hur forskningen och vården knyts ihop. Nyligen startades en ny spännande studie där man undersöker om friska kvinnor kan medicinera för att förebygga bröstcancer.

– På Bröstcentrum är det enkelt för våra deltagare att komma i kontakt med oss. Vi har dessutom all den specialistkunskap vi behöver vilket är en förutsättning för att genomföra studier med hög kvalitet, berättar Per Hall, professor vid institutionen för epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet och ansvarig för Karmastudien.

Välkommen på invigningen av Södersjukhusets Bröstcentrum
Södersjukhusets Bröstcentrum invigs torsdag 9 februari kl. 18.15 av Södersjukhusets vd Tomas Movin och landstingsråd Anna Starbrink (L). I samband med invigningen bjuds allmänheten in till Bröstcentret för att få se lokalerna och få lära sig mer om bröstcancer, mammografi, ultraljud, ärftlighetsutredning, cytologisk diagnostik och bröstcancerforskning.

Se bifogat program.

Vill du närvara vid invigningen? Kontakta Södersjukhusets presstjänst på tfn 070-484 10 76.

Publicerad:

Södersjukhuset AB
Med en av Nordens största akutmottagningar är akutsjukvård i centrum för vår verksamhet och utgör, tillsammans med de stora folksjukdomarna, sjukhusets specialitet. Södersjukhuset har även en av landets största förlossningskliniker och här förs över 7000 barn varje år. Vi är cirka 4 300 medarbetare och till sjukhuset söker omkring 125 000 patienter akut vård varje år. Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, som är en del av Södersjukhuset, tar årligen emot runt 70 000 besök, varav 25 000 besök till akuten. 

På Södersjukhuset bedrivs även en omfattande patientnära forskning och utbildning. För oss är det viktigt att kombinera det stora sjukhusets möjligheter med den nära patientkontakten och se till att leva upp till våra ledord: ”för patienten - med patienten”.

Kontakt
Kontaktbild
Presstjänsten Södersjukhuset
Taggar
  • sös
Platser
  • Stockholm