Hoppa till huvudinnehållet
Information till patienter angående vårdstrejken

Södersjukhuset omfattas av Vårdförbundets strejk som inletts den 4 juni. Läs mer här.

Pressinbjudan: Så förbättrar SÖS den sexuella vården för unga HBTQ-personer

Homosexuella och bisexuella ungdomar samt unga transpersoner har sämre hälsa än den unga befolkningen i helhet och tar större sexuella risker. I den här gruppen ungdomar är dessutom förtroendet lågt för sjukvården samtidigt som behovet av vård är stort.

I höstas öppnade Södersjukhuset en mottagning, HBTQ-Ung, som vänder sig till unga vuxna, upp till 29 år, som identifierar sig som hbtq-personer och behöver testning, undersökning, stöd och samtal. Det är viktigt att nå dessa unga för att förebygga sexuell ohälsa och att personer riskerar att smittas av sexuellt överförbara sjukdomar.

Vårdteamet består av erfarna och hbtq-kompetenta läkare (venereologer och gynekologer), barnmorskor, kuratorer och en sexolog.

–  På sikt hoppas vi att den här typen av mottagning inte ska behövas, men upprepande undersökningar visar att unga hbtq-personer är rädda för att bli bemötta med fördomar i sin kontakt med vården. Mottagningen ska underlätta och möjliggöra för unga hbtq-personer att på ett enkelt sätt söka vård för sin sexuella hälsa, säger Veronioca Widén Karlsson, dermato- venerolog, Södersjukhuset.

De utvärderingar som mottagningen har gjort visar att patienterna är mycket nöjda med bemötandet och vården.

–  Patienterna upplever att vi förstår behoven som de uttrycker och uppskattar att de inte behöver komma ut med sin sexuella läggning eller könsidentitet på samma sätt som inom övriga vården, säger Karl Norwald, sexolog och kurator, Södersjukhuset.

Datum och plats: Torsdag 2 juli, kl. 10.30-11.30, Gamla Masters, Södra Kyrkogatan 10, Visby

Du som är journalist och vill veta mer om samarbetet mellan Södersjukhusets smärtmottagning och psykiatrin är välkommen på seminarium i Almedalen om detta:

För mer information, kontakta gärna:

Erica Löfstedt, kommunikationsstrateg, 0700-02 18 71
Camilla Hedquist, pressansvarig, Södersjukhuset, 070-484 10 76


Publicerad:

Södersjukhuset AB
Med en av Nordens största akutmottagningar är akutsjukvård i centrum för vår verksamhet och utgör, tillsammans med de stora folksjukdomarna, sjukhusets specialitet. Södersjukhuset har även en av landets största förlossningskliniker. Vi är cirka 4 100 medarbetare och till sjukhuset söker omkring 120 000 patienter akut vård varje år. Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, som är en del av Södersjukhuset, tar årligen emot runt 70 000 besök, varav 25 000 besök till akuten. 

På Södersjukhuset bedrivs även en omfattande patientnära forskning och utbildning. För oss är det viktigt att kombinera det stora sjukhusets möjligheter med den nära patientkontakten och se till att leva upp till våra ledord: ”för patienten - med patienten”.

Kontakt
Kontaktbild
Presstjänsten Södersjukhuset
Taggar
  • transpersoner
Platser
  • Stockholm