Hoppa till huvudinnehållet

Pressinbjudan: Välkommen till pressträff för Akutmottagningen för våldtagna

https://resources.mynewsdesk.com/image/upload/t_next_gen_article_large_767/atdlyoev7aunrmus0ksm.jpg

Torsdag 15 oktober öppnar Södersjukhuset den nya Akutmottagningen för våldtagna – oberoende av kön. Mottagningen har redan fått stor uppmärksamhet internationellt och nu välkomnar vi till pressträff där vi berättar om det utökade uppdraget att ta emot våldtagna män och vår spetskompetens inom området.

- En vanlig fördom är att en man inte kan bli våldtagen, men vi räknar med att ta emot 15-25 våldtagna pojkar, män eller transpersoner per år, utöver de cirka 600 våldtagna kvinnor som vi redan idag tar emot per år, säger Lotti Helström, överläkare på Akutmottagningen för våldtagna. Förra året hade 7 procent av alla polisanmälda våldtäkter en man som målsägare, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Tidigare har våldtagna som identifierar sig som män fått vända sig till vanliga akutmottagningen och har då blivit slussade mellan flera instanser.

- Efter den 15 oktober kan vi erbjuda ett samlat akut omhändertagande för alla våldtagna, säger Karl Norwald, kurator och auktoriserad sexolog på den nya mottagningen. Vi har även specialutbildat all medicinsk och psykosocial personal inför öppnandet.

Pressträff och invigning

Öppnandet av mottagningen sker den 15 oktober, och i och med det bjuder Södersjukhuset in till pressträff. Kom och lyssna till hur vi utvecklat verksamheten och hur vi kommer att arbeta på den nya mottagningen.

Medverkande: Lotti Helström, överläkare, Karl Norwald, kurator och auktoriserad sexolog, och Anna Tiihonen Möller, ledningsansvarig läkare på Akutmottagningen för våldtagna.

Datum: torsdag 15 oktober
Tid:
kl. 08.00 - 08.30 ca, efteråt finns tid för frågor och intervjuer
Plats: Södersjukhusets aula, hiss C, plan 6, ingång via huvudentrén

Anmäl dig till:johanna.green@sodersjukhuset.se , pressansvarig Södersjukhuset

Har du frågor är du välkommen att kontakta Johanna Gréen, tel 070-484 10 76

Publicerad:

Södersjukhuset AB
Med en av Nordens största akutmottagningar är akutsjukvård i centrum för vår verksamhet och utgör, tillsammans med de stora folksjukdomarna, sjukhusets specialitet. Södersjukhuset har även en av landets största förlossningskliniker. Vi är cirka 4 300 medarbetare och till sjukhuset söker omkring 120 000 patienter akut vård varje år. Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, som är en del av Södersjukhuset, tar årligen emot runt 70 000 besök, varav 25 000 besök till akuten. 

På Södersjukhuset bedrivs även en omfattande patientnära forskning och utbildning. För oss är det viktigt att kombinera det stora sjukhusets möjligheter med den nära patientkontakten och se till att leva upp till våra ledord: ”för patienten - med patienten”.

Kontakt
Kontaktbild
Presstjänsten Södersjukhuset
Taggar
  • södersjukhuset
Platser
  • Stockholm