Hoppa till huvudinnehållet

SMSlivräddare kommer närvara på 112 dagen 11/2 Sergels torg

https://resources.mynewsdesk.com/image/upload/t_next_gen_article_large_767/jssku9tyxoraajgwrruw.jpg

Lördagen den 11/2 uppmärksammas Sveriges viktigaste telefonnummer med en egen 112-dag. För att uppmärksamma nödnumret 112 finns SMSlivräddare tillsammans med bland annat SOS-alarm, polis och brandkår på Sergels torg i Stockholm.

12 minuter över 1 på Sergels torg kommer det att byggas en mänsklig 112 kedja precis som man gör på andra platser runt om i hela Europa den här dagen. Naturligtvis kommer kedjan fyllas ut av SMSlivräddare på plats och det finns också möjlighet att träffa projektledaren för att ställa frågor om projektet.

– Vi hoppas under 112 dagen kunna värva ytterligare deltagare till SMSlivräddare projektet, vår förhoppning är att vi är 6 000 deltagare nu i mitten av februari säger David Fredman projektledare för SMSlivräddare.

Sedan SMSlivräddare projektet inleddes för ett och ett halvt år sedan har drygt 300 larm skickats ut och i 40 % av dem har en eller flera SMSlivräddare varit på plats före ambulansen. Nu har projektet utvidgats till hela Stockholms län och projektet går nu in i nästa fas, att utvärdera om man på detta sätt kan få fler att påbörja hjärt- lungräddning innan ambulansen är på plats.

– Tidigt påbörjad hjärt- och lungräddning ger de bästa förutsättningarna att överleva ett hjärtstopp berättar Mårten Rosenqvist, professor på Södersjukhuset och en av initiativtagare till SMSlivräddare projektet.

Väl mött på 112 dagen lördag den 11 februari SMSlivräddare kommer vara på plats från klockan 12.

För ytterligare information kontakta:
David Fredman, projektledare för SMSlivräddare               
Kardiologkliniken, Södersjukhuset
070-089 15 48          
david.fredman@sodersjukhuset.se

Fakta SMSlivräddare
SMSlivräddare är ett projekt där forskare på Södersjukhuset tillsammans med LEKAB Communication Systems utvecklat en ny metod för att kalla på livräddare vid hjärtstopp.                                                                 

Samtidigt som SOS Alarm larmar ambulans och räddningstjänst vid ett misstänkt hjärtstopp i Stockholms län positioneras deltagarna i SMSlivräddare projektet och de som befinner sig närmare än 500m ifrån platsen får ett larm via SMS. Detta sker via deltagarnas mobiltelefoner och det SMS som skickas ut innehåller instruktioner från SOS-alarm om var den drabbade befinner sig.

Om en SMSlivräddare kommer först på plats påbörjar den hjärt- och lungräddning i väntan på att ambulans eller räddningstjänst kommer och tar över. En tidig insats kan väsentligt förbättra möjligheterna för den som drabbats av ett hjärtstopp att överleva. För varje minut utan hjärt- lungräddning minskar chansen att överleva med 10 %. Du som är utbildad i hjärt- och lungräddning och som bor i Stockholms län kan registrera dig som SMSlivräddare på www.smslivraddare.se. Då detta är ett vetenskapligt projekt måste du som deltar vara över 18 år.

Fakta 112
112 är ett europeiskt nödnummer, så var du än befinner dig i Europa kan du alltid ringa 112 för att få hjälp. I Sverige kommer 10 000 samtal till nödnumret 112 varje dygn och årligen kommer cirka 3,5 miljoner samtal.

Fakta 112-dagen
2009 utsåg Europeiska kommissionen tillsammans med Europaparlamentet och Europarådet den 11 februari till europeisk 112-dag. 2012 är tredje året som SOS Alarm medverkar på 112-dagen. EENA (European Emergency Number Association) är en Brysselbaserad icke-statlig organisation som jobbar för att främja kunskapen och kvaliteten angående nödnumret 112 över hela EU. 600 räddningstjänster från 42 europeiska länder är anslutna till EENA. På uppmaning av EENA arrangeras 112-dagen över hela Europa.

Publicerad:

Södersjukhuset AB
Med en av Nordens största akutmottagningar är akutsjukvård i centrum för vår verksamhet och utgör, tillsammans med de stora folksjukdomarna, sjukhusets specialitet. Södersjukhuset har även en av landets största förlossningskliniker. Vi är cirka 4 100 medarbetare och till sjukhuset söker omkring 120 000 patienter akut vård varje år. Sachsska Barnsjukhusets, som är en del av Södersjukhuset, tar årligen emot runt 70 000 besök. På Södersjukhuset bedrivs även en omfattande patientnära forskning och utbildning. För oss är det viktigt att kombinera det stora sjukhusets möjligheter med den nära patientkontakten och se till att leva upp till våra ledord: ”för patienten - med patienten”.

Kontakt
Kontaktbild
Presstjänsten Södersjukhuset
Taggar
  • södersjukhuset
Platser
  • Stockholm