Hoppa till huvudinnehållet

Mottagningen för planerade kejsarsnitt

Här tar vi emot dig som ska få ett planerat kejsarsnitt.

Om du vill komma i kontakt med oss ring och lämna namn, personnummer och telefonnummer så ringer vi upp under dagen.

Telefonnummer: 08-123 626 15 

 • Karta över sjukhusområdet Huvudentré
  Entré: Huvudentré
  Hiss: B
  Våning: 3
  Mottagningen för planerade kejsarsnitt ligger vid hiss B, plan 3.
 • Till mottagningen för planerat kejsarsnitt kommer du på ett förberedande besök inför ditt planerade kejsarsnitt. I filmen BB Sös - mer än bara förlossningar och eftervård berättar vi bl.a. mer om vår mottagning för planerade kejsarsnitt.

 • På grund av covid-19 är alla inskrivningar inställda. Vi kommer istället att ringa upp under den dagen då ni är bokade

  Förberedelser inför kejsarsnittet:

  • Du får inte äta någon mat, dricka mjölkprodukter eller juice efter kl 02.00 natten innan kejsarsnittet.
  • Efter kl 02.00 får du dricka klara drycker så som vatten, saft, kaffe eller te. Absolut ingen mjölk men socker går bra. Fram till kl 06.00 den dagen kejsarsnittet genomförs.
  • Undvik även att ta medel mot halsbränna som till exempel Novalucid efter kl 24.00
  • På kvällen innan operation duschar du och tvättar håret med den tvålen och schampo som du har hemma. På operationsdagen räcker det med att du duschar och tvålar in dig. Tvätta dig ordentligt och glöm inte naveln.
  • Ta bort eventuellt nagellack.
  • Ta bort eventuella piercingar.
  • Lämna värdesaker och smycken hemma för att undvika stöldrisk. Under operationen låser vi in er packning och era kläder i ett skåp.

  Bra att ta med till sjukhuset inför operation:

  • Toalettsaker och inneskor.
  • Om du vill ha musik med dig. Lägg Spotify-listan off-line hemma.

  Mobil telefon får du också använda men den måste vara i flygplansläge nere på operation och uppvakningsavdelningen.  Det går bra att ringa utanför uppvakningsavdelningen i hisshallen. I övriga huset får du ha på telefonen.

  På operationsdagen:

  Du och din partner/anhörig kommer till oss på operationsdagens morgon. Här byter ni om till sjukhusets kläder och låser in era tillhörigheter. Vi kommer lyssna på bebisen. Sätta dropp om ni har en senare tid under dagen.  Vi kommer även informera om vad som kommer hända. Barnmorskan följer er till operationsavdelningen där ytterligare operationsförberedelser sker. Till exempel kommer du få dropp för vätska och läkemedel, varpå anestesiläkare lägger ryggbedövning. När den är lagd sätter barnmorskan en kateter i din urinblåsa. När bedövningen har kontrollerats inleds operationen.

  Barnmorskan tar emot bebisen. I de flesta fall har vi sen avnavling. Därefter läggs bebisen hos mamma hud-hud. Där den första undersökningen på bebisen görs. Vissa bebisar behöver observeras lite extra i början och tas då ut med anhörig till barn rummet.

  Första barnskötningen och vägningen sker på operationsrummet nära dig och din partner/anhörig. Efter operation kommer ni tre vara på uppvakningsavdelningen under cirka två timmar. Där kontrolleras ditt blodtryck, att du inte har ont och att du inte blöder mer än normalt. Mår du och bebisen bra brukar det vara tillfälle för den första amningen.

   

 • Vårdtiden på BB är individuell och tiden för hemgång planeras tillsammans med din barnmorska. Alla får familjerum. På BB kan vi ge dig råd och stöd kring amning, hur du tar hand om ditt barn och annat som du kan behöva hjälp med.