Hoppa till huvudinnehållet

Kirurgmottagningen

Vi tar emot dig som har mag- och tarmproblem, övervikt, bråck- eller gallbesvär samt kärlkirurgiska åkommor.

Till oss kommer du med remiss från husläkare eller annan specialistläkare.

Vill du komma i kontakt med oss ska du i första hand använda dig av 1177 vårdguidens e-tjänster. Klicka på länken.

Om du inte har möjlighet att använda dig av denna digitala tjänst, 1177, kan du ringa.

Telefonnummer:
08-123 62 300
Telefontider:
måndag - torsdag: 07:00 - 15:00
fredag: 07:00 - 12:00
 • Karta över sjukhusområdet Huvudentré
  Entré: Huvudentré
  Hiss: I
  Våning: -1
  Gå in via Sös huvudentré. Rakt fram till hiss I, hiss en trappa ned till plan -1 för anmälan i reception. Denna delas med Bröstkirurgisk mottagning p.g.a. ombyggnationer på Sös.
 • Alla inkommande remisser bedöms och prioriteras av en överläkare. Därefter blir du kallad till vår mottagning, om inte remissen skickas vidare till någon annan specialiserad enhet.

  Den största delen av vår verksamhet på mottagningen är planerad, men vi har ibland möjlighet att erbjuda akuta tider vid behov. Vi har en daglig telefonrådgivning.

  Vi utför utredningar, behandlingar och bedömningar inför en eventuell operation. För vissa diagnoser och operationer sker också uppföljande återbesök. Vi utför även mindre ingrepp som kan göras med lokalbedövning.

  På kirurgmottagningen arbetar specialistläkare, mottagningssjuksköterskor och undersköterskor inom de olika specialiteterna. Här finns kontaktsjuksköterskor för patienter med tjock- och ändtarmscancer samt cancer i gallblåsa och bukspottskörtel. Här arbetar också kurator, dietister och medicinska sekreterare.

  Vi har även en stomimottagning, där arbetar stomiterapeuter specialiserade på stomivård. Hit kommer du för information, undervisning, uppföljning och för eventuella behandlingar. Stomi - 1177 Vårdguiden

  Våra sjuksköterskor inom kärlkirurgi utför ultraljud på kroppspulsådern samt håller i långtidsuppföljningar efter operativa ingrepp.

  I anslutning till kirurgmottagningen finns en inskrivningsmottagning dit du kan få komma på ett besök inför din operation. Där får du träffa kirurg, anestesiläkare samt sjuksköterska från avdelningen.

  Här kan du läsa mer om hur du förbereder dig inför en operation.

  Vi erbjuder rökavvänjning inför planerad kirurgi.

  Södersjukhuset är ett undervisningssjukhus, vilket innebär att du som patient kan komma att möta studenter inom alla yrkeskategorier. Kirurgkliniken har ett stort antal studenter inom olika yrkeskategorier som gör sin praktiska grund- och specialistutbildning under större delen av året.

  Några av de vanligaste diagnoserna hos oss:

  Bråck på stora kroppspulsådern i magen - 1177 Vårdguiden

  Kärlkramp i benen - 1177 Vårdguiden

  Gallsten - 1177 Vårdguiden

  Inflammation i bukspottkörteln - 1177 Vårdguiden

  Övervikt och fetma hos vuxna - 1177 Vårdguiden

  Södersjukhuset har av Region Stockholm i uppdrag att utföra överviktskirurgi. Om du funderar på detta kan du skriva din egen remiss till oss, i denna kommer du besvara ett antal frågor som underlättar för våra läkare att ta ställning till din remiss. Klicka på länken nedan

  Kirurgmottagningen, Södersjukhuset AB - 1177.

  Ljumskbråck - 1177 Vårdguiden

  Navelbråck - 1177 Vårdguiden

  Inflammerade tarmfickor - 1177 Vårdguiden

  Bölder och fistlar runt ändtarmsöppningen - 1177 Vårdguiden

  Analfissur – spricka i ändtarmsöppningen - 1177 Vårdguiden

  Avföringsinkontinens - 1177 Vårdguiden

  Hemorrojder - 1177 Vårdguiden

  Tjocktarmscancer och ändtarmscancer - 1177 Vårdguiden

  Bukspottkörtelcancer - 1177 Vårdguiden

  Gallvägscancer - 1177 Vårdguiden

  Södersjukhuset har av Region Stockholm i uppdrag att utföra överviktskirurgi. Om du funderar på detta kan du skriva din egen remiss till oss, i denna kommer du besvara ett antal frågor som underlättar för våra läkare att ta ställning till din remiss. Klicka på länken nedan

  Kirurgmottagningen, Södersjukhuset AB - 1177.

 • Om du har behov av t.ex. sjukresa eller tolk är det viktigt att du kontaktar oss i god tid innan ditt besök.

  Medtag legitimation.

  Du får gärna ha med dig en anhörig som medföljare, dock kan detta ändras beroende på covidsituationen.

  Om du vill lämna återbud eller omboka din tid vill vi att du gör det så fort som möjligt via 1177 alternativt ringer oss. För mer information se också Bra att veta inför ditt besök på Södersjukhuset | Södersjukhuset (sodersjukhuset.se)

  Praktisk information och annat som är bra att veta – Var god se Praktisk information A till Ö | Södersjukhuset (sodersjukhuset.se)

  Delaktighet

  Du har en unik kunskap om dig själv och dina behov, förväntningar och resurser. Forskning visar att resultat av vård och behandling blir bättre om du är delaktig. Du har rätt till information om ditt hälsotillstånd, prover och undersökningar, behandlingar och deras effekter/konsekvenser, dina läkemedel och deras effekter/biverkningar, eventuella risker för komplikationer.

  Det är viktigt för oss att du känner dig trygg. Har du frågor och funderingar kring den vård du får hos oss på kirurgmottagningen är du alltid välkommen att kontakta oss via 1177.

 • Att genomgå en medicinsk utredning och behandling kan vara psykiskt påfrestande. Om du har frågor gällande din vård eller behöver stöd är du välkommen att kontakta oss via 1177 eller via vår telefonrådgivning. Vi vill att du ska känna dig trygg med din vård.

  Din journal

  Efter ditt besök kan du läsa din journal via 1177 vårdguidens e-tjänster. Vid hög belastning kan det dröja lite innan journalen uppdateras.
  Vill du ha din journal på papper kan du beställa ut den via 1177 under Journalservice, Södersjukhuset. Du kan även göra en beställning via brev eller telefon. Information om detta hittar du på 1177 eller under Din journal här på sodersjukhuset.se.