Hoppa till huvudinnehållet

BioRock

 

År: 2018–2019 

Vår roll i projektet: behovsägare, kravställare, slutkund. 

Biorock – Ett steg mot mer klimatsmarta engångstextilier, hade som syfte att ta fram en demoprodukt i form av en non-wovenbaserad besöksrock i cellulosa som på viktiga punkter motsvarar vårdens behov och krav. 

Bara i Region Stockholm förbrukas runt 30 000 (2018) besöks- och värmerockar i plastbaserat material varje månad. Av hygienskäl behöver en del av de textilier som används på sjukhuset vara engångsprodukter men vi på Sös Innovation, i samarbete med flera andra parter, ville undersöka hur vi kan ta fram mer miljövänliga alternativ.   

Först ut är en rock som värmer vårdens medarbetare när de inte träffar patienter, vid exempelvis dokumentation, i lunchrummet eller under ärenden på sjukhuset. Rocken är skapad i nedbrytbart material och är en mer hållbar produkt och ett gott alternativ till nuvarande oljebaserade textilier.  

Rocken togs fram i samarbete med vårdpersonal och i dialog med central upphandling i Region Stockholm och Vårdhygien. Projektet var externfinansierat och ett samarbete mellan Sös Innovation, Wargön Innovation, Cellcomb, Organoclick, UMV Coating, Re:newcell och Smart Textiles - Textilhögskolan i Borås. 

Projektresultat: 
Projektet har visat att det går att ta fram goda alternativ till de engångstextilier som används idag.  

Kontakta mig om du vill veta mer: 

Sebastian Törnfeldt 
Innovationsledare & Tjänstedesigner 
sebastian.tornfeldt@regionstockholm.se