Hoppa till huvudinnehållet

Mjölkkoppen

 

År: 2019–2020

Möjlighet att spara och förvara den tidiga bröstmjölken 

Vår roll i projektet: Rådgivning/coachning, stöd i prototypframtagning. 

Alexandra Goldberg är barnmorska och forskar på sätt att kunna ta tillvara på bröstmjölken som kommer redan innan bebisen har fötts. När Alexandra har pratat med föräldrar har hon sett ett behov av att kunna förvara denna tidiga, och väldigt näringsrika bröstmjölk. Tidigare har man gett ersättning i de fall då bebisen behöver mer mjölk än det som finns men om det vore lättare att samla upp och spara den tidiga mjölken så skulle den nyfödda bebisen kunna få detta istället.  

Hennes tanke var att mjölken skulle samlas upp i behållare, sättas i ett ställ och frysas in för att senare värmas i vattenbad. Alexandra testade olika behållare för sin idé men ingen av dem passade särskilt bra - hon skulle behöva ta fram något nytt för detta ändamål.  

När Alexandra kom i kontakt med oss på Sös Innovation erbjöd vi så kallad innovationsrådgivning då vi pratade igenom idéen för att se till att den stämde mot det behov som finns. Vi testade olika prototyper i kartong, skissade sedan vidare på protyper som vi ritade upp i CAD och printade med en 3D-printer.  

Alexandra har fribrev och är alltså ägare av denna uppfinning. Nu är hon i kontakt med olika företag för att ta sin idé vidare. Hon vann Södersjukhusets innovationspris 2020. 

Kontakta mig om du vill veta mer: 

Sebastian Törnfeldt 
Innovationsledare & Tjänstedesigner 
Sebastian.tornfeldt@regionstockholm.se