För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor (cookies)
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor (cookies)
två kvinnor i vårdkläder tillsammans i sjukhuskorridor

Ranya och Fereshta är biomedicinska analytiker

Ranya och Fereshta arbetar som biomedicinska analytiker på Södersjukhusets fysiologiska klinik. För den som är intresserad av teknik, vill jobba i vården och gärna träffa patienter är detta ett perfekt jobb.

På fysiologiska kliniken arbetar cirka 24 biomedicinska analytiker tillsammans med läkare och undersköterskor. Ranya och Fereshta är två av dem. De trivs Södersjukhuset och med sitt yrkesval.

– Det är ett varierande arbete där ingen dag är lik den andra. Är man intresserad av teknik, medicin och det sociala är det ett perfekt jobb, säger Ranya.

Till fysiologiska kliniken kommer patienter med remiss från andra delar av hälso- och sjukvården och direkt från avdelningarna på sjukhuset. Om en patient är för sjuk för att köras till fysiologiska kliniken görs undersökningen på den avdelning där patienten befinner sig. Det innebär att rulla med sig maskiner som väger mycket.

– Det gäller att tänka på ergonomin och rulla dem på rätt sätt, men jag tycke att det är kul att komma ut på avdelningarna och få representera oss biomedicinska analytiker. Alla känner inte till vår profession, säger Fereshta.

Olika undersökningar

Som biomedicinska analytiker ansvarar Ranya och Fereshta för att utföra olika undersökningar som till exempel ultraljud på hjärta och kärl, MR-undersökningar på hjärta och långtidsregistreringar av EKG.

– Det är fascinerade hur man kan använda apparater för att ställa en diagnos, säger Ranya.

En stor fördel med att arbeta på Södersjukhuset är möjligheten att arbeta både med neurofysiologi och klinisk fysiologi, vilket inte är så vanligt.

– De flesta av oss som jobbar här är lite extra intresserade av ett visst undersökningsområde. Då brukar vi få välja att fokusera mer på det. Jag är intresserad av hjärta men även neurofysiologi. Det är kul att få en möjlighet att jobba med båda, säger Ranya.

Neurofysiologi handlar bland annat om att göra undersökningar kring epilepsi.

– Det roligaste där är att få möta barn. Det är jättekul och en annan sorts utmaning. Du måste formulera dig och förklara annorlunda för barn. Du får leka, men ska samtidigt utföra behandlingen, förklarar Ranya.

Fereshta är mest intresserad av hjärtat.

– Min favorit är ekokardiografii på hjärtat, där du tittar och tar bilder på hjärtats funktioner och dimensioner. Det kan se så olika ut från patient till patient. Jag får undersöka många sjukdomstillstånd och det finns hela tiden mer att lära sig, säger hon.

Varierande arbetsuppgifter

Att få fortsätta att lära sig mer ser båda som en av fördelarna med att arbeta på Södersjukhuset.

– Det är ett stort sjukhus som behandlar många sjukdomar och man lär sig så mycket av det. Det är också bra att vi får kompetensutveckling genom kurser och konferenser, säger Ranya.

Det stora sjukhuset innebär att arbetsuppgifterna varierar och att de möter många olika patienter.

– Patientkontakter är viktiga. Jag kan göra allt från EEG på en liten baby till ultraljud av hjärtat på en äldre och skör patient, säger Fereshta.

Både trivs också bra med sina kollegor.

– Jag började jobba här redan som student och trivs jättebra med personalgruppen och arbetsmiljön, säger Fereshta.

– Vi kommer bra överens och har kul tillsammans på jobbet, säger Ranya.

Kort om biomedicinsk analytiker

Utbildningen till biomedicinsk analytiker är en treårig universitetsutbildning. Den finns två inriktningar. Inom klinisk fysiologi arbetar man direkt med patienter och blir expert på olika fysiologiska undersökningar. Inom laboratoriemedicin arbetar man med prover från patienter och blir expert på avancerade biomedicinska metoder.

  • Senast granskad: 15 april 2025
För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor..