Hoppa till huvudinnehållet

Farah är en av två BT-läkare på Sös

Bastjänstgöring för läkare, BT, är en fristående del i specialistutbildningen som infördes i Sverige den 1 juli i år. Farah Moghadam är en av två läkare som genomför BT på Södersjukhuset.

– Framförallt tycker jag att det är jättespännande att få chansen att göra det här och vara en av de första, både i Stockholm och på Södersjukhuset, säger Farah Moghadam.

Hon har börjat sin BT med en placering på kardiologen. Men kommer att placeras runt en del, bland annat till akutmottagningen och kirurgen. Totalt blir det 4 månader på Södersjukhuset innan nästa moment inom psykiatrin.

– Eftersom jag är en av de första så väcker det en del nyfikenhet. Det är många som stannar och tittar på min namnskylt där det står BT-läkare och undrar vad det är för något, berättar Farah Moghadam.

Hon fortsätter:
– Jag svarar gärna på frågor om BT, det är bara att komma fram och fråga mig.

BT ska ersätta AT

Införandet av BT är en del av en större reform där den nya svenska läkarutbildningen förlängs och blir legitimerande. Något förenklat innebär det att allmäntjänstgöringen på sikt kommer att försvinna helt och att specialiseringstjänstgöringen förlängs.

I Region Stockholm finns från och med i höst ett pilotprojekt med 30 BT-platser. När projektet utvärderats ska antalet platser och ansökningstider i regionen för 2022 bestämmas.

Kanske blir det kirurgi

Farah Moghadam utbildade sig till läkare i Riga. Det är också anledningen till att hon är en av de första som genomför BT. Men syftet med reformen är att alla som börjar läkarprogrammet idag på sikt ska genomföra BT.

– Jag blev legitimerad direkt i samband med min utbildning, men visste inte vad jag ville specialisera mig inom. Så jag vikarierade i ett år innan jag sökte till BT-programmet, säger Farah Moghadam.

Idag är siktet inställt på en specialisering inom kirurgi. Men inget är bestämt eller uteslutet. Hon tänker istället att beslutet ska mogna fram under bastjänstgöringen.

Vill du veta mer om BT?

Bastjänstgöring - Region Stockholms webbplats

Foto ingångsbild: Johannes Jakobsson