Hoppa till huvudinnehållet

Fler trygga barn på barnakuten

När är det vår tur och hur många barn är det före oss? Nu visas väntetiden på barnakuten i realtid med hjälp av färgade cirklar. Barnen och deras föräldrar får också steg för steg-information om hur det går till på barnakuten. Och kan genom AR-appen Bubbelbox se barnakuten genom en färgsprakande undervattensvärld.

Målet med innovationerna har varit att göra upplevelsen på barnakuten mindre orolig och lättare att förstå.

Nu väntar utvärdering men resultaten hittills visar på att man har lyckats. Fler föräldrar och barn känner sig trygga, sedda och får svar på sina frågor. Vilket också ger medarbetarna mer tid till att ta hand om patienterna och deras närstående.

Sös barnakut hoppas kunna sprida koncepten till fler. Sös vuxenakut implementerar lösningen för att visa väntetid nu under vintern, och flera andra akutmottagningar har hört av sig.

Innovationsprojektet Förbättrad patientupplevelse på barnakuten har fått medel från Regions Stockholms innovationsfond tre gånger och vann 3:e pris för Bästa implementering 2020. Specialistsjuksköterskan Anna Löwbeer Wester i filmen fick också Sös Innovationspris 2021.

Bakom projektet står medarbetarna på Sachsska barn- och ungdomssjukhusets akutmottagning, designkonsulter och sjukhusets innovationsenhet Sös Innovation. I samarbete med Sös IT, Sös IT-samordnare, Lekterapin på Sös och KS IT.