Hoppa till huvudinnehållet

Jordnötter kan hjälpa även svårt jordnötsallergiska

Sös-läkaren Josef Brandström på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset disputerar idag kring diagnostik och behandling av nöt- och jordnötsallergi. I en av hans studier har ungdomar med jordnötsallergi fått äta jordnötter i ytterst små men successivt ökande mängder (så kallad oral immunoterapi) samtidigt som de fått ett läkemedel som förhindrar eller mildrar allergiska reaktioner. Det är den första kliniska prövningen av oral immunoterapi i Sverige.

Vad handlar forskningen i din avhandling om?
- Jag har forskat kring diagnostik och behandling av nöt- och jordnötsallergi. När det gäller jordnötsallergi har vi genomfört en klinisk behandlingsstudie (som heter FASTX) bland ungdomar med uttalad jordnötsallergi. Ungdomarna fick äta jordnötter i ytterst små men successivt ökande mängder (så kallad oral immunoterapi) samtidigt som de behandlades med en individuellt anpassad dos av ett anti-allergiläkemedel som förhindrar eller mildrar allergiska reaktioner.

- När det gäller hasselnötsallergi har vi utvärderat två diagnostiska test; CD-sens och så kallad komponentdiagnostik.

Vad är det viktigaste du har kommit fram till?
- Att oral immunoterapi kan öka toleransnivån vid matallergi har bevisats i flera studier de senaste åren och är på väg att etableras som en accepterad behandlingsmetod. Vår studie är den första kliniska prövningen av oral immunoterapi i Sverige vilket har gett oss här på Sös och Sachsska barn- och ungdomssjukhuset en unik kompetens i Sverige.

- Utöver att ytterligare bekräfta resultat från tidigare studier så har vi visat att anti-allergiläkemedlet vi använt, med individanpassad dosering, gör det möjligt att använda oral immunoterapi som behandling även för patienter med svår jordnötsallergi.

Hur ska du gå vidare nu?
- Vi kommer fortsätta att följa våra patienter som fått oral immunoterapi, och som fortsatt med behandlingen. Det finns nämligen en stor kunskapslucka när det kommer till långtidseffekterna av oral immunoterapi. Jag är också lite sugen på att testa kvalitetsregister-baserad forskning framöver, till exempel för att utvärdera säkerhet av läkemedel bland barn. Men först ska jag njuta av sommaren och bli färdig specialist i barnmedicin.

Om Josef  Brandströms disputation

Fredag 1 juni kl. 9.00 i Södersjukhusets aula, hiss C, plan 6
Josef Brandström är ST-läkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset. Han har forskat på Institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset (KI SÖS) som tillhör Karolinska Institutet. 

Avhandling: Diagnostics and treatment of nut and peanut allergy

 

Södersjukhusets presstjänst Tel: 010-482 05 69 press.sodersjukhuset@regionstockholm.se