Hoppa till huvudinnehållet

Mihaela Oana Romanitan ny verksamhetsområdeschef för Internmedicin

Mihaela Oana Romanitan i blå sjukhuskläder till vänster i bild
Mihaela Oana Romanitan tillträder som ny verksamhetsområdeschef för Internmedicin den 1 juli efter att ha varit tillförordnad verksamhetsområdeschef i sex månader.

Berätta kort om internmedicin och varför du vill jobba här?

– Intermedicin är ett stort verksamhetsområde med sju avdelningar och cirka 150 slutenvårdsplatser. Här finns en stor bredd med allt från akut internmedicin till neurologi, hematologi, gastroenterologi, endokrinologi, lungmedicin och allergologi. Vi bedriver både slutenvård och öppenvård.

Det är en stor variation på patienter och det är en utmaning för mig att utvecklas och finna förbättringar. Mina drivande och duktiga medarbetare kämpar dagligen för att ge våra patienter den bästa vården och jag vet att vi tillsammans kan göra skillnad.

Vad har du för bakgrund och vilken relation har du till Södersjukhuset?

– Jag är utbildad specialist i neurologi och min resa i Sverige och på Sös började för elva år sedan som vikarierande specialistläkare. SÖS-tempot passade mig. Jag valde därför att stanna kvar och bidra till patientens säkra vård bland annat som strokeprocessledare, vilket gjorde att Internmedicin och strokeprocessen vann Södersjukhusets kvalitetspris 2019. De senaste tre och halvt åren har jag varit sektionschef för akut internmedicin och neurologi, en position som tillåtit mig att tänka framåt – vi har öppnat flera övervakningsplatser på vår akutvårdsavdelning (AVA) och snart planeras för moderna intermediära vårdplatser på vår verksamhet.

Vad ser du fram emot och vilka utmaningar finns?

– Den största kliniska utmaningen handlar om att rätt patient hamnar på rätt vårdplats och rätt vårdnivå. Lojaliteten till våra patienter är ledande i vårt yrke och att öka personalens kvarstannande är mitt fokus. Forskning är en annan betydelsefull del av vårt arbete och för mig är det viktig att flera yrkeskategorier tar sin plats och bedriver forskning.

Foto: Fotogruppen Södersjukhuset.