Hoppa till huvudinnehållet

Region Stockholm påbörjar vaccinering mot apkoppor

Smittspridningen av apkoppor i Region Stockholm ökar. Fram till och med idag har 63 fall anmälts i Stockholms län. Denna vecka inleds vaccination mot apkoppor, för personer som har blivit kallade av vården.

Tillgången på vaccin mot apkoppor är begränsad. Region Stockholm har via Folkhälsomyndigheten blivit tilldelade en liten mängd doser av vaccinet Jynneos.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer som har hög risk att utveckla sjukdomen erbjuds vaccin. Hög risk innebär att man varit i nära kontakt med en smittsam person, exempelvis genom sexuell kontakt eller att man bott i samma hushåll och haft nära hudkontakt.

Vaccinet är mest effektivt om det ges inom fyra dagar från tillfället då man har utsatts för en smittorisk, men kan i vissa fall ges upp till 14 dagar efteråt. 

Personer som har exponerats för viruset kommer att vaccineras med en eller två doser, utifrån en medicinsk bedömning. Vaccinet ges inte till personer som har utvecklat symtom på apkoppor. 

De som erbjuds vaccination identifieras via smittspårning och kommer att bli kallade av vården. Det går inte att själv boka tid för vaccination.  

- Om du har symtom som du tror beror på att du har smittats av apkoppsvirus bör du söka vård genom att ringa 1177. Om du har infekterade personer i din närhet bör du undvika nära kontakt med dessa. Sexuella kontakter utgör en särskilt hög smittrisk, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm. 

Vaccinet kommer vara kostnadsfritt. På 1177.se finns information om sjukdomens förlopp och symptom. 

Läs mer om apkoppor på 1177.se:
Vad är apkoppor? - 1177(öppnas i nytt fönster)

Läs mer om apkoppor på Folkhälsomyndighetens webbplats:  
Apkoppor (Internationellt maj 2022-) — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)