Hoppa till huvudinnehållet
Startsida / Press / Nyheter / Södersjukhuset öppnar toppmodern infektionsavdelning för att kunna ta emot covid-19-patienter
Besöksregler på Södersjukhuset

För att minska risken för smittspridning av covid-19 gäller särskilda regler för besök på Södersjukhuset. Läs mer.

Södersjukhuset öppnar toppmodern infektionsavdelning för att kunna ta emot covid-19-patienter

​Från och med den 11 mars öppnar Sös en ny modern vårdavdelning i sjukhusets nybyggda del för att möta behovet av infektionsplatser. Avdelningen var planerad att öppna senare men har nu öppnat för att på ett effektivt och patientsäkert sätt kunna ta emot patienter som är provtagna för covid-19 infektion.

Den nya vårdavdelningen är byggd för att kunna ta emot 15 patienter som behöver vårdas isolerat. Avdelningen ligger i markplan och de flesta av rummen har egen utgång.

- Vi är väldigt glada att vi idag kan öppna den här avdelningen som har moderna lokaler där vi kan ta emot patienter som är provtagna för covid-19. Vi är en förlängning av den vårdkedja för omhändertagande av patienter med luftvägssymtom som startar på akutmottagningen. Patienter med nedre luftvägsinfektion som behöver slutenvård och är provtagna för covid-19 inväntar provsvar på den nya infektionsavdelningen, säger Emma Lindbäck, verksamhetschef för infektionskliniken på Södersjukhuset.

Infektionsavdelningen har endast enkelrum och är byggd med sluss till varje rum. I varje rum finns ventilation med undertryck och luftväxlingar så att man förutom covid-19-patienter även kan vårda patienter med luftburen smitta.

Avdelningen kommer att bemannas av personal från infektionskliniken och från resursteamet (Södersjukhusets interna bemanningsteam). Med start den 11 mars kommer tolv slutenvårdsplatser att finnas till förfogande på avdelningen.

- Den ursprungliga planen var att använda avdelningen för våra ordinarie patientgrupper med infektionssjukdomar. I och med utbrottet av covid-19 tar vi från och med idag emot patienter från akutmottagningen som är provtagna för covid-19 i väntan på provsvar. Vid negativt svar kan patienterna få vård på en vårdavdelning på Södersjukhuset och vid positivt svar skickas de till Karolinska i Huddinge, säger Emma Lindbäck, verksamhetschef för infektionskliniken på Södersjukhuset.